Roofvissen

De AUHV Roofvisgroep organiseert praktijkdagen waarop bedreven en gedreven roofvissers vertellen hoe zij de vis aan de schubben komen. Tijdens de praktijkdagen proberen we zo veel mogelijk aspecten van het roofvissen te belichten waardoor een afwisselend programma ontstaat waarin altijd wel iets (bij) te leren valt. Maar bovenal draait het natuurlijk om "gezellig samen vissen". Lees meer over de AUHV Roofvisgroep.


De AUHV Roofvisgroep promotiefilmDe Roofvisgroep op YouTube

  De playlist van andere video's van onze leden vind je hier op ons YouTube kanaal. 
  Een selectie van de filmpjes kun je bekijken onder de knop Video's in het menu hiernaast.


Activiteitenprogramma 2024

We proberen ieder jaar - om het interessant te houden - enkele nieuwe activiteiten in ons programma op te nemen. We willen óók graag de leukste en succesvolste activiteiten laten terugkeren. Nu hebben we in de loop der jaren héél wat leuke activiteiten verzameld maar we zijn beperkt in onze mogelijkheden, het is dus ieder jaar weer een heel gedoe om tot een definitieve keuze te komen. 
Desondanks denken we ook dit jaar weer een interessant en afwisselend activiteitenprogramma te bieden met voor elk wat wils....
CHECK HIER HET PROGRAMMA voor de activiteiten van 2024.

Ook interessant:
Buiten dit vaste formele programma worden er in de loop van het jaar, met name middels  de veelgebruikte groeps-app van de Roofvisgroep regelmatig in een kleiner verband spontaan visactiviteiten georganiseerd.

Wil je deelnemen aan de activiteiten dan kun je je als lid van de AUHV Roofvisgroep laten registreren middels het contactformulier
Het programma 2023 en het contactformulier vind je ook in het menu hiernaast.


Clubrecords

Hoewel het bij ons primair gaat om de gezelligheid en de leerervaringen tijdens de visdagen - en we dus niet doen aan wedstrijden - blijft een beetje uitdaging en gezonde rivaliteit natuurlijk altijd leuk, dat zit een beetje in het bloed van een sportvisser. Ook daarom, maar vooral omdat het leuk is voor de recordhouders, houden we onze eigen clubrecords bij, en sommige blijken moeilijk te kloppen.
Dus... zoek je een uitdaging..... Dit zijn de te kloppen recordhouders.


Leidsche en Oude Rijn schoon 23-09-2023

Sportvissers van de AUHV Roofvisgroep helpen om de waterkanten van Leidsche en Oude Rijn schoon te maken in het kader van de “Nederlandse Canal Clean Up’s”.

Waarom doen we dit
Jaarlijks komt meer dan 35 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht en daarom kan ook de natuur wel eens een goede schoonmaak gebruiken. Stichting Duurzame Innovaties organiseert samen met Recycle Valley deze Nederlandse Canal Clean Up’s in het streven naar een schone waterweg van Den Helder tot Maastricht, met medewerking van de waterschappen, de sportvisserij.

Op zaterdag 23 september namen zo’n 13 vrijwilligers van de Roofvisgroep van de AUHV deel aan de grootschalige opruimactie Leidsche en Oude Rijn Schoon, in samenwerking met Sportvisserij MidWest Nederland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Recycle Valley. Vanaf Oog in Al tot aan Alphen aan den Rijn werd op en rond de Leidsche Rijn zwerfafval opgeruimd, zowel langs de oevers als vanaf het water.

Ons traject, vanaf Landhuis In De Stad, in Park Oog In Al tot in het centrum van De Meern, best wel een heel eind, werd doorsneden door het Amsterdam Rijn Kanaal (bij ons ARK).
Een goede reden om het op te splitsen in twee behapbare stukken - we hadden toch mensen genoeg, de “Utrecht groep” voor het traject “Landhuis” tot aan het ARK, en de “Leidsche Rijn groep” voor het traject vanaf het ARK tot het centrum van De Meern.
Ook hadden we nog een extra “wapen” tot onze beschikking, namelijk Vincent met zijn rubberboot waarmee het traject vanaf het water bereikbaar was. Elektrisch varend – geheel in stijl met deze actie – heeft hij beide trajecten gevaren Alle benodigde materialen, beschikbaar gesteld door Sportvisserij MidWest Nederland via Wendy en Recycle Valley via Raisa waren bij de startpunten in voldoende mate aanwezig.

Goed gemutst en ruim voorzien van vuilniszakken, afvalprikkers, grijpers en schepnetten bonden we de strijd aan met het zwerfvuil. Voordat we konden beginnen werden we echter gedwongen beschutting te zoeken voor een echt superheftige regenbui, gelukkig de enige van die dag. De Leidsche Rijn groep moest schuilen onder het A2 viaduct en de Utrecht groep moest noodgedwongen ?? aan de koffie in het Landhuis.
Zij hadden overigens wel het moeilijkste stuk, weliswaar iets korter maar door de vele woonboten en zware oeverbeplanting erg lastig. Op veel plekken was het water zelfs onbereikbaar dus werden de looppaden en vaak de stoepen en fietspaden langs het traject meegenomen. Twee man gingen richting ARK, de schuine kanten tussen de woonboten en - voor zover bereikbaar – bossages leverden verrassend veel zwerfvuil op, hoofdzakelijk plastic spul.

De twee andere leden van de groep gingen richting Munt maar moesten vanwege de tijd bij de Keulsekade weer terug naar de andere groep. Erg leuk was wél dat dat gebied naast de gebruikelijke rommel, een vogelhuisje en een groot foto album - bij nadere bestudering zonder foto’s, ook héél veel complimenten van voorbijgangers opleverde. Heel vaak een “goed bezig” te horen krijgen maakt zo’n actie naast erg nuttig óók erg leuk.
Ook collega-vissers, in dit geval een Duitse roofvisser konden de actie waarderen
Het resultaat… 7 vuilniszakken die allemaal mee gingen naar het verzamelpunt met de andere groep, het eindpunt van het traject in De Meern.

Vincent was samen met vriendin Brigitte en boot al héél vroeg op het Utrechtse traject aanwezig omdat hij later weer op tijd bij de start van de Leidsche Rijn groep moest zijn, ook weer met boot. Langs de woonboten en andere locaties waar de “lopers” niet konden komen kon hij zodoende toch de nodige drijvende rotzooi oppikken.
Vermeldenswaard is nog het volgende:
Vrijwel altijd zie je voor het sluisje bij het ARK een enorme berg drijvend zwerfvuil liggen. Vincent was er helemaal op voorbereid die zooi op te ruimen, extra zakken, grote verzamelbakken e.d. maar bij aankomst bleek ineens alle rommel weg te zijn ….Gemeente? Sluis geopend?.....Wie weet.
Een heel gesjouw overigens… eerst in Utrecht, vervolgens weer inpakken en naar Leidsche Rijn rijden en daar weer te water… Over motivatie gesproken…
 
In Leidsche Rijn begonnen we op dezelfde tijd als in Utrecht, daarom was het ook schuilen geblazen onder de brug voor dezelfde superheftige bui, samen met Raisa, projectmanager van Recycle Valley die de materialen had aangeleverd. Dit traject, iets langer dan in Utrecht maar wel kaarsrecht en gemakkelijker, kon aan weerszijden belopen worden, niet moeilijk met zo’n grote groep.
Langs dit traject liggen fiets- en wandelpaden en we kwamen een wandelaar en zelfs een wandelend gezinnetje tegen met knijper en vuilniszak.. “onze eigen buurt schoon, da’s gezelliger”, een missie die navolging verdient…
Willem, met z’n 81 jaar de nestor van de Roofvisgroep en Vincent zorgden, samen in de boot, voor het opruimen vanaf het water en voor assistentie van de lopers.
Het inzetten van de boot bleek overigens een gouden greep! Regelmatig moesten we grote afvalstukken en overvolle afvalbakken uit de boot legen. Zonder overdrijving kunnen we zeggen dat de boot qua gewicht zorgde voor de helft van het totale gewicht…
Met zoveel mensen waren we veel eerder klaar dan we in eerste instantie dachten, even na enen hadden we ons eindpunt bereikt waar de groep uit Utrecht gezellig kon aansluiten.
Daar, midden in De Meern, is een vestiging van IJsmaker Zomers en de organisatie had gezorgd voor bonnen waarvoor iedere deelnemer een lekker ijsje kon krijgen. Dit was ook het punt waar we de materialen konden achterlaten. Ook mochten we hier onze oogst aan volle vuilniszakken en andere troep achterlaten, dat zou later door de organisatie worden opgehaald, dat hebben ze wel geweten…
Nadat de boot weer was schoongemaakt en opgevouwen konden we onze ijsjes gaan halen.
Na afloop, voordat we naar huis gingen wilden we toch wel even weten hoeveel kilo’s we hadden verzameld. De berg zakken en andere rommel achter het pand werden secuur gewogen en geadministreerd, 
Het totale gewicht….76,6 kilo!

Een respectabele hoeveelheid, meer dan genoeg om met gepaste trots en een heel goed gevoel naar huis te gaan.

Leon

Het verslag met foto's kun je ook HIER downloaden of onder de knop Artikelen en Verhalen van leden in het menu hiernaast.
Alle foto's staan natuurlijk in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.
WE HEBBEN EEN NIEUW CLUBRECORD !!

Op De Waal vanmiddag (13-08-2023)
Door Nico

Ik ben vandaag samen met een oud collega op de Waal, hij vist er vaak met zijn eigen bootje maar dat is een klein bootje zonder elektromotor. Hij vroeg of we een keertje met mijn boot konden, zo gezegd zo gedaan. Het doel is werpend vissen op snoekbaars, dat bestaat voornamelijk uit kribvakken uitgooien, en dan niet alleen in de buurt van de krib zelf maar ook het midden van het kribvak. Daar liggen ook altijd interessante stekken.
Daarbij is de hulp van de elektromotor met elektronisch anker onmisbaar. We vissen voornamelijk met kleine shads. Daarbij moet je denken aan shads van een centimeter of 8 tot 10.
Na een aantal kribvakken te hebben uitgegooid zonder te veel actie komen we ineens in een vak waar we zo binnen 10 minuten zes snoekbaarzen vangen. Zo kan het gaan,. Ik zeg nog tegen Jack “er moeten hier toch ook meervallen zitten” en zeg ook dat ik er nog nooit eentje heb gevangen hier.
Tien minuten later krijg ik een mooie aanbeet en merk meteen “dit is groot en goed gehaakt of een kleinere vis maar vals gehakt”, veel massa dat voel ik wel.

Krijg na korte tijd toch wel het idee dat dit of een hele grote snoek of meerval moet zijn.
Na een paar minuten ben ik er wel van overtuigd dat het een meerval moet zijn en inderdaad, na een klein kwartiertje ligt er een meerval bij de boot. Wat een prachtig beest en wat sterk, nadat we een foto hebben genomen besluiten we om hem direct terug te zetten, ze zijn namelijk erg slijmerig. Dus niet gemeten, maar beiden schatten we dat deze vis zeker 1,5 m is.
Met minimaal 1,50 m is dit niet alleen een nieuw PR maar ook een nieuw clubrecord!


Nou bijzonder dan toch een meerval gevangen op zo’n klein shadje.
Om het verhaal compleet te maken vangen we er ‘s middags gewoon nog één…. die is wel een stuk kleiner maar toch zeker nog wel een meter.
Een memorabel dagje zullen we maar zeggen.

Het bijbehorende filmpje van deze vangst vind je onder de knop VIDEO's in het menu hiernaast of rechtstreeksop het YouTube kanaal van de AUHV RoofvisgroepFinten op de Nieuwe Waterweg 24-06-2023

Het was deze keer weer een gezellige en – ook wat vangsten betreft - zeer succesvolle fint-visdag daar aan de Nieuwe Waterweg. Getij en weer waren ideaal voor een lange visdag, j we konden de volledige getijcyclus vissen en ook nog mooi de “gouden uurtjes” meepikken.
Voor de nieuwelingen toch altijd een beetje spannend ondanks alle adviezen vanuit de groep. Een visdag als deze vergt toch altijd wel een goede voorbereiding.
We arriveerden met hoog water maar het water begon al snel te zakken en het duurde niet lang voordat we op de droogvallende krib konden komen. Altijd weer een heel aparte beleving… De finten hadden er echt zin in en onze “Nedertarpons”, zoals ze vaak genoemd worden, zorgden vaak voor spectaculaire drills. Er werd, zoals vanouds, volop gevangen en voor ons gevoel waren ze ook groter dan andere jaren….

Voor Eric en Mark was dit hun eerste fint-visdag, veel beter had het voor hun niet kunnen zijn. Zij beschreven allebei in een eigen verhaal hoe zij deze visdag beleefden. Dat werden twee leuke, enthousiaste verhalen, zo leuk dat we die onverkort opgenomen hebben in onze verzameling visdagverslagen.

Natuurlijk vind je het ook in het menu hiernaast onder de knop visdagverslagen.
Alle foto's staan in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Opening roofvisseizoen op De Linge 27-05-2023

De meeste roofvissers kijken uit naar de laatste zaterdag in mei, omdat de wormen weer terug in de grond kunnen en het kunstaas weer uit de tackle boxen kan worden gehaald. Naast het oude vertrouwde kunstaas hebben de meesten toch weer een paar nieuwe kunstaasjes aan de collectie toegevoegd en willen dit tijdens de opening van het visseizoen graag uitproberen
 
Traditiegetrouw openen wij het seizoen op De Linge en in voorgaande visdagverslagen is er al veel geschreven over deze mooie rivier. Elk jaar weer hopen wij op voldoende boten, zodat we alle opstappers een plekje kunnen geven. Dat lukte ook nu weer en met zes boten konden we iedereen plaatsen. We zijn niet de enigen die het seizoen op de Linge willen starten en de parkeerruimte is er vrij beperkt. We hebben in de afgelopen jaren geleerd dat we van tevoren even de beheerder bellen en onze komst melden. Die zorgt dan dat ie om 8 uur aanwezig is en de slagboom van het kampeerterrein voor ons opent zodat we alle trailers netjes beschermd kunnen parkeren en er voldoende manoeuvreerruimte vóór de helling vrij blijft, een mooie service.

 
Onze visdagen op deze fantastisch mooie rivier zijn altijd wel succesvol, ook nu dus weer. Er werd redelijk veel gevangen, mooie snoeken, grote baarzen en best veel mooie snoekbaars. Ook nu weer werd er meerval gevangen maar vanuit een kajak blijft dat toch wel een bijzondere belevenis en een vangst die nof eens extra glans geeft aan een succesvolle visdag. Ook een paar typisch gevalletje van pech gingen deze dag hand in hand met de successen.
Al met al leverde dat voldoende stof op voor een paar leuke, persoonlijke verhalen van Robbert-Jan, Mark en Marco die we samenvoegden tot één uitgebreid en sfeervol verslag met leuke foto’s dat een goede indruk geeft van onze belevenissen.


 • Natuurlijk vind je het ook in het menu hiernaast onder de knop visdagverslagen.
 • Alle foto’s vind je in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


Snoekbaarzen op hun paaigronden  05-2023

In onze column “Artikelen en verhalen van leden” hier alweer een actuele bijdrage met mooie onderwaterbeelden van Paul, zéér actief lid van de RVG en tevens gepassioneerd sportduiker. Twee prachtige hobby’s die heel goed te combineren zijn, dubbel genieten!


Snoekbaars op de paaigronden

Het is Mei, we zitten midden in de gesloten tijd. De watertemperatuur is al opgewarmd tot rond de 10 graden en het water is nog mooi helder. De snoekbaars is massaal naar de paaigronden getrokken om zich voort te planten. We nemen een kijkje onder water op een plek waar veel objecten te vinden zijn. Deze trekken extra veel vis aan en zijn neergelegd voor duikers.
We duiken in een rivierplas die een open verbinding heeft met een rivier. We duiken op een diepte van tussen de 10 en de 4 meter. In het diepe gedeelte liggen een aantal grote objecten zoals een boot en een complete bus.

Territorium

Wat opvalt is hoe agressief sommige snoekbaarzen hun territorium verdedigen. Ze hebben een vaste plek gekozen en verdedigen deze goed. Kom je te dichtbij? Dan krijg je soms een beuk.
Sommige snoekbaarzen volgen een andere tactiek. Ze zwemmen een rondje om je weg te lokken. Als je er achteraan zwemt, zwemmen ze op gegeven moment snel weg. Je kan ze dan weer terug vinden op de stek waar ze vandaan kwamen. Het valt ook op dat ze een voorkeur hebben voor hoge grond. Dit geeft ze een mooi uitzicht op hun omgeving. Bij voorkeur liggen ze op een object of op bijvoorbeeld een tafel.


Baarzeneieren

Onderweg zien we ook eierstrengen van de baars hangen in een draadstalen kooi (in de video op 1:28). De baarzen zelf zijn niet thuis, zij laten de eieren achter en bewaken het kuit niet. Soms kan je ook een school grote baarzen vinden, die rondtrekt in de plas. Maar die blijven nu, door de massale aanwezigheid van de snoekbaars, op afstand van deze plek.


Exoten

Ook zijn er in de video wolhandkrabben te zien. Deze exoot die oorspronkelijk uit China komt heeft zich permanent gevestigd in Nederland en je komt hem overal tegen. Hij dankt zijn naam aan het kleine "wollen" handschoentje dat hij aan 1 schaar lijkt te hebben. Het beste te zien in de video rond 3:17. Over exoten gesproken, uiteraard zijn er ook grondels aanwezig. De snoekbaarzen moeten immers ook eten. Ze liggen soms verassend dichtbij de snoekbaarzen te rusten. De snoekbaars heeft natuurlijk niet altijd honger.

Paul

FILMPJE en méér bekijken...?

 • Het aansprekende FILMPJE bij dit verhaal kun je bekijken via het MENU hiernaast onder de knop VIDEO'S en op het YouTube kanaal van de AUHV Roofvisgroep.
 • Dit verhaal, en de foto's zijn hierte downloaden of via het MENU hiernaast onder de knop VERHALEN EN ARTIKELEN VAN LEDEN.
 • Méér van die filmpjes van Paul bekijken? Die vind je op zijn YouTube kanaal


Amsterdam 18-03-2023

Altijd een bijzonder dagje, vissen in Amsterdam, en met zo’n hele club vissers altijd verrassend en gezellig; de gezamenlijke treinreis en lunch zijn hier zeker debet aan.

Deze keer had NS al direct in het begin van de dag om 7:30 uur een verrassing voor ons in petto. Vanwege een ongeluk op het spoor hadden ze voor ons een omleidingsroute bedacht, gevolg was echter wel dat we zo’n drie kwartier later op Amsterdam Centraal aankwamen.
Gelukkig konden wel snel de aansluiting met Ruud, onze regelaar in Amsterdam, met zijn groep Amsterdamse RVG’ers vinden die ondertussen al begonnen waren aan de IJ-zijde van het station. Zij hadden de eerste vissen, waaronder een een weiting voor Moos en een hele mooie baars voor Bram, al binnen.

Na jarenlange werkzaamheden, een onoverzichtelijke situatie en “heel veel rommel en fietsen vangen” is daar nu een werkelijk ideale “wandel- flaneer- en visboulevard gerealiseerd over de volle lengte van het CS.
Lekker breed en ver het IJ in reikend. Daardoor zijn de bekende putten voor het CS, en zelfs het talud van de vaargeul met enige moeite prima bereikbaar.
We nestelden ons allemaal op deze uitnodigende uitgebreide visstek. Het zonnetje brak door en vrij vlot werden de eerste vangsten gemeld. In tegenstelling tot de dramatische vangstberichten over het IJ in de afgelopen weken en de slechte weersvoorspelling was dit een hoopvolle start van de visdag, géén reden om nog verder naar andere locaties te zoeken.
Dit idee werd nog versterkt toen Marco al vrij snel na de start de eerste maatse snoekbaars omhoog haalde, zijn lange schepnetsteel kwam nu goed van pas….

Het werd echter niet een wilde visdag, af en toe kwam er een visje boven en er werd steeds vaker uitgeweken naar locaties aan de lange steigers van de Rijn-cruisestrepen aan de ene kant en richting Java eiland aan de andere kant.
Tijdens de gezamenlijke, prima verzorgde lunch in restaurant De Waag, sfeervol en druk met dat mooie weer, ging het al snel over andere zaken dan de vangsten van deze dag, met name politieke ontwikkelingen die de viskansen in Amsterdam bedreigen werden diepgaand geanalyseerd. ..
Na de lunch ging het via wat omtrekkende bewegingen langs grachten, Oosterdok of een veerpont richting Noord-oever van het IJ, zonder noemenswaardig resultaat, toch weer richting IJ boulevard.
Daar werden nog wat baarsjes gevangen en Robbert-Jan werd, overigens onder veel bekijks, in zijn overtuiging dat kleine kreeftjes hier goed aas zouden zijn gesterkt met de vangst van een hele mooie bot.

Het werd drukker en drukker met toeristen op de boulevard. Wij waren voor hen kennelijk onderdeel van de attractie Amsterdam want we zijn nog nooit zo veel gefotografeerd en moesten veel vragen in andere talen beantwoorden, zeker als er een vis werd gevangen.
Rond half vijf had iedereen het wel zo’n beetje gezien en we misten het enthousiasme en vertrouwen om “het gouden uurtje” nog te doorstaan. We besloten om met dank aan Ruben voor zijn inspanningen weer richting Utrecht te reizen, ditmaal zonder verrassingen.

Algemene conclusie:
Je hoeft niet per sé veel vis te vangen om toch een leuke en gezellige visdag met z’n allen te hebben….


Te weinig afvalbakken...? Te veel verstopt...?  Jammer.

Leon

Het verslag met foto's kun je ook HIER downloaden of onder de knop Visdagverslagen in het menu hiernaast.
Alle foto's staan natuurlijk in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


Op verkenning in Woerden  04-02-2023

Nadat ik in januari 2 visdagen geen vis op de kant had gekregen was mijn hoop gericht op de visdag in Woerden op 4 februari om mijn slechte start van het jaar te doorbreken. Zelf had ik hier jaren geleden ooit 1x gevist maar verder was dit water mij onbekend. Gelukkig was Cees er wel goed bekend dus samen met een paar anderen volgde ik hem vanaf het verzamelpunt naar de Singel die rond de binnenstad loopt. Het water zag er mooi en erg veelbelovend uit. Vooral de plek waar de Oude Rijn de Singel in stroomt is een bekende stek die met het beetje stroming dat er stond gewoon naar snoek rook.
Alleen de kleur van het water maakte dat ik twijfelde of dit wel de juiste plek voor dit moment was. Mijn gevoel bleek juist want buiten een kleine aanbeet bij Cees kreeg niemand daar actie. Ik besloot te verkassen naar de ondiepere rond het ziekenhuis liggende sloten die een stuk helderder waren. Marco en Buch gingen met mij mee. Cees en Mykel bleven hun geluk beproeven in de singels.
Hoewel wij deze sloten grondig uitkamden bleven ook hier de vangsten uit. Uiteindelijk kwam ik Walter tegen die vanaf het startpunt bij de carpoolplaats hier heen was gevist en met moeite 2 snoekjes had gevangen. “Ze zijn erg traag” was zijn conclusie.

We besloten met z’n vieren alvast terug te gaan naar het BP tankstation waar we voor de lunch hadden afgesproken. Omdat we nog wat tijd over hadden tot de lunch probeerden we daar ter plekke nog wat slootjes. Ik had de opmerking van Walter ter harte genomen en was over gestapt op een zelf gemaakt Toetje met dubbele staart die ik lekker langzaam kan vissen.
Dat bleek een goede beslissing want op de kruising van 2 ondiepe slootjes achter de BP vergreep een klein snoekje zich aan mijn aas. De eerst was eindelijk binnen en de nare bijsmaak van 2 blanco visdagen en een ochtend ploeteren was meteen vergeten. Niet veel later was er een 2e snoek die bij de overstort achter de carwash interesse in mijn Toetje toonde. Na eerst een keer te hebben mis gedoken was het bij de volgende poging wel raak en ook mijn 2e vis van de dag mocht op de foto. Dit was nog een mooie ook! En ook Marco wist in deze slootjes zijn eerste vis van de dag te haken.

Inmiddels was het tijd voor de lunch en 1 voor 1 druppelden de vissers bij de BP binnen op zoek naar een frietje of iets anders lekkers. Deze plotselinge golf van klandizie was voor het personeel blijkbaar wat moeilijk op te vangen waardoor de wachttijden voor de bestellingen opliepen en de kwaliteit van de friet achteruit ging. Na de magen te hebben gevuld en gezellig ervaringen te hebben uitgewisseld was het tijd voor deel 2 van de dag.
Marco, Buch en ik besloten te verkassen naar het Wijkpark Molenvliet. Ook dit zag er veel belovend uit. Ik had hier al snel succes bij een bruggetje waar Marco en Buch al hadden gevist en haakte mijn 3e snoek van de dag. Ook Marco kwam lekker op stoom met zijn 2e, 3e en 4e vis van de dag. Helaas had Buch niet zijn dag en bleef de teller bij hem op 0 staan.

En de rest van de groep?

Dit is wat Mark over zijn ervaringen schreef:
Ronnie reed met mij mee, en was al vroeg bij me. We waren dus op tijd bij de carpool
plaats in Woerden. Ik was twee weken geleden al wezen voorvissen, maar had daar weinig succes gehad.
Vanaf de carpool plaats zagen we al een aantal veelbelovende slootjes, Nico had
hetzelfde idee, dus begonnen we daar. Achter de BP had Nico al snel een snoekje te
pakken. Ronnie waren we inmiddels kwijt en Nico en ik gingen verder de woonwijk in. Bij een duiker in het eerste slootje kreeg Nico een volger, 3 worpen later hing deze ook. De sloot verder helemaal uitgelopen, maar geen actie meer. Bij een iets groter water en aan de achterkant van de woontoren ging het wel even los; volgers,
losser en missers… Véél actie maar niks bleef hangen.
Nog verder de woonwijk in wist ik eindelijk een stropdas te strikken.
Heel mooi slootje gevonden met veel bruggen, duikertjes, waterplanten. Onbegrijpelijk dat we daar geen actie kregen. Leon kwam nog even kijken en we besloten voor de lunch nog even het slootje waar we zoveel actie
kregen nog eens af te vissen…. Wéér helemaal niks! Ze stonden duidelijk uit.
Na de lunch met Ronnie en Nico naar het heldere water in het oosten van Woerden gereden. Na een half uur haakte Nico af. Ronnie en ik visten door, maar een mooie snoek die wegschoot en een volger van een baars van 40-45 cm was de enige actie. Die baars was echt een unit! Echt een football.

Besloten om naar het park in het westen van Woerden te gaan. Daar Ronnie nog een shad gegeven, met de belofte dat er nu vis uit ging komen. Drie worpen later had ik mijn tweede snoek van de dag en 200 meter verder had Ronnie eindelijk ook vis. Daarna helaas mijn Zilla flanker op de bodem geparkeerd. Parkje nog wel rond gegaan, maar geen actie meer. 
Om 16:30 zijn we gestopt en naar huis gegaan.

En ook Menk deelde zijn ervaringen:
Was even wennen om te vissen in zo’n nieuwe stad. Samen met Nico en nog een paar anderen besloten we om vanuit het verzamelpunt te gaan beginnen. Uiteindelijk dreef ik wat af van de rest, maar kwamen we elkaar weer tegen achter het BP-tankstation.
Nico ving daar zijn eerste snoek. Na wat proberen in de omgeving weer terug naar die plek. De rest was al vertrokken, maar ik besloot om de slootjes en de kleine plas bij de parallelweg wat beter af te vissen. Bij de plas ving ik al snel mijn eerste snoek (ca 40 cm). Bij de daarop uitkomende sloot was het ook direct raak, maar loste ik hem na een korte strijd. Tot mijn verbazing bleef de snoek wel actief en greep nog 2 keer naar het aas, maar zette helaas niet door. Toen doorgelopen naar de volgende slootjes, maar zonder succes.
Op de terugweg toch nog maar een keer geprobeerd op die ene plek met hetzelfde aas, maar een lichtere kleur, en dit keer was het wel raak, een prachtige snoek (70-80 cm).

Daarna met de auto verkast naar omgeving Eilandenkade wat er veelbelovend uitzag. Helaas niet echt een succes, erg laag water met veel troep, alhoewel ik nog wel 3 aanvallen op het aas meemaakte.
Na de lunch was de koek voor mij op vanwege de hielspoor dat ik het laatste jaar heb opgelopen, waardoor ik het meestal maar een paar uur volhoud. Evengoed een leuke visdag gehad en weer een kans om even met iedereen contakt te hebben. Tot de volgende keer maar weer.

Iedereen bedankt voor het delen van de foto’s en Menk en Mark bedankt voor het delen van jullie ervaringen. Het was een leuke visdag die we wat mij betreft vaker in ons programma gaan terug zien.

Tot de volgende visdag!
Louis

Het verslag met foto's kun je ook HIER downloaden of onder de knop Visdagverslagen in het menu hiernaast.
Alle foto's staan natuurlijk in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Winterclustering van de baars  02-2023

In onze column “Artikelen en verhalen van leden” hier een actuele bijdrage met mooie onderwaterbeelden van Paul, zéér actief lid van de RVG en tevens gepassioneerd sportduiker. Twee prachtige hobby’s die heel goed te combineren zijn, dubbel genieten!

Winterclustering van de baars
De natuur verandert onder water, net als boven water, door het jaar heen. In de zomer is de bodem van de meeste diepe heldere zoetwaterplassen in de ondiepe zone bijna volledig bedekt met wier. In heldere plassen dringt het licht zo ver door dat het wier tot wel 6 meter diep aanwezig is. Dit geeft enorm veel voedsel en schuilplaats voor de vissen, en deze liggen dan wijd verspreid over de gehele plas.
Midden in de winter, in februari is dit een heel ander verhaal. Dan zijn de meeste onderwaterplanten volledig verdwenen. De bodem is dan een kale vlakte en het meer lijkt in eerste instantie volledig uitgestorven. Maar waar zijn al die vissen dan gebleven?Zoetwater wrak
De vissen zoeken in deze periode een veilig plekje op om te schuilen. In deze video nemen we een kijkje in een groot wrak. Dit wrak is 26 meter lang en 6 meter breed en groot genoeg om door heen te kunnen duiken. Het wrak ligt op een diepte van 12 meter. Binnenin het wrak is het bijna helemaal donker vanwege de diepte en omdat het bijna volledig is afgesloten. We gebruiken een krachtige lamp om beelden te kunnen maken.


Winterclustering
Rondom het wrak is nog geen leven te bespeuren maar eenmaal in het wrak zien we een enorme hoeveelheid vis. De vissen liggen knus tegen elkaar aan in grote groepen.
Bij voorkeur op of in achtergebleven objecten in het wrak. Er staat een stellingkast met op elke plank een enorme hoeveelheid baars. De vissen liggen voornamelijk stil maar schrikken wel op van onze aanwezigheid en zwemmen soms een rondje.


Als je goed kijkt zie je meerdere vissoorten door elkaar, maar het zijn voornamelijk kleine baarsjes en in de minderheid een aantal kleine voorntjes. De details en kleuren van het wrak zijn ook prachtig om te zien. Wat wel opvalt is het ontbreken van de grote roofvissen, dit lijkt immers een gedekte tafel? Maar wie weet komen die 's nachts op bezoek, de vissen verstoppen zich immers niet voor niks zo goed...Paul  02-2023

FILMPJE en méér bekijken...?
 • Het aansprekende FILMPJE bij dit verhaal kun je bekijken via het MENU hiernaast onder de knop VIDEO'S en op het YouTube kanaal van de AUHV Roofvisgroep.
 • Dit verhaal, en de foto's zijn hier te downloaden of via het MENU hiernaast onder de knop VERHALEN EN ARTIKELEN VAN LEDEN.
 • Méér van die filmpjes van Paul bekijken? Die vind je op zijn YouTube kanaalRuigenhoekse Polder 07-01-2023

Dagje polderen in Dry January
Na een paar keer niet te zijn doorgegaan wegens corona perikelen, trokken we op zaterdag 7 januari weer eens de polder in. Nou ja, polder: het Noorderpark in Utrecht, ook wel polder Ruigenhoek. Het Noorderpark is begonnen in de tachtiger jaren, ik weet nog dat ik naar school fietste en de eerste ingang werd aangelegd. Midden tussen de weilanden was er ineens een strook met bomen naar achteren. Inmiddels is het een uitgestrekt gebied waar je lekker kan lopen (met de hond), sporten, beetje zwemmen, chillen, BMX-en, skaten en, oh ja, vissen. Dat kan er ook.
Er is een ruim netwerk aan sloten en slootjes afgewisseld met enkele grotere plassen. Vaak ondiep, maar wel met verrassingen. Het staat ook nog in verbinding met de singels van Overvecht en de Klopvaart, dus je kunt je hier prima een dag vermaken en nog niet alles gevist hebben. En dan heb ik het nog niet gehad over de forten van de Hollandse Waterlinie (Unesco Werelderfgoed!), waarvan Fort de Gagel inmiddels gerestaureerd is tot een mooi fort met horeca, Fort Blauwkapel nog altijd een reputatie heeft als een karper water waar ook mooie snoeken zitten en Fort Ruigenhoek verboden terrein is voor de Utrechtse vissers.


We verzamelden bij Fort de Gagel met een select groepje echte vissers die nog niet door de griepgolf waren uitgeschakeld en trokken als groep in de richting van Westbroek. Fort de Gagel werd meter voor meter uitgegooid door iedereen, maar al snel trokken de snelle vissers verder en bleven wij, Ovidiu, Ron,voor het eerst mee met de Roofvisgroep, en Robbert-Jan over. Wij wierpen met wat meer geduld de sloot uit en wisten zowaar de eerste snoeken te verschalken. Voor Ovidiu was het zijn eerste snoek sinds lange tijd en dus erg welkom. Ikzelf verspeelde een van mijn geliefde kikkers (Chartreuse), maar had gelukkig nog reserve bij me. Ron wist zijn koikleur Pike Fighter te parkeren aan een bruggetje, maar met ervaring en geduldig jutteren wist hij zijn geliefde plug toch los te krijgen.De snelle vissers (Louis, Erik en Marcel) waren inmiddels naar de Klopvaart getrokken, in de hoop op meer succes. Wij trokken naar het gebied rondom de forellen vijver. Omdat het zaterdagochtend was, was het druk met de nodige hondenuitlaters , waaronder een kranige oudere dame van ruim in de 70 die wel zin had in een praatje, en zelf ook nog steeds veel viste. Zij verklapte dat er een grote snoek in een van de nabijgelegen plassen huisde. Inmiddels was Paul ook aangesloten en kwam Leon ook nog even kijken en kletsen terwijl we door visten. Helaas was de beloofde snoek niet thuis.

We verkasten naar de omgeving van de forellenvijver en visten een van de grotere plassen uit. Ook hier bleek weer dat de vis niet erg actief was, want nadat er in een kansrijk hoekje meerdere malen met pluggen en spinners geworpen was, viel het snoekje uiteindelijk voor de kikker. Bij een wat verborgen maar mooi heldere sloot waarvan je wéét dat er snoek zit, hadden we weer meerdere worpen nodig en uiteindelijk wist Paul ook in een verborgen hoekje een mooie snoek te vangen.


Bij een volgende stek wilde ik net een eerste worpje maken toen er plots een auto stopte en een groen geklede BOA uitstapte. Wij hebben natuurlijk allemaal de Vispas op orde en kletsten nog even gezellig met de BOA. Goed dat ze er zijn en nuttig dat ze ook controleren! We willen allemaal graag blijven vissen en dat kan alleen als we ons allemaal aan de afspraken houden die daar over gemaakt zijn. We konden het prima vinden en hij wilde ook wel even op de foto. Daarna trokken ze verder het park in. Daar zullen ze nog wat vissende Duitsers, waaronder een compleet vissend gezin tegen zijn gekomen die ook wel weten waar de goede gebieden zijn, en die hebben ook meestal wel hun papieren op orde.

Na dit intermezzo zijn we toch maar weer ons best gaan doen. Uit een verborgen prutsloot waar we twee of drie jaar geleden een mooie zestiger haalden, kwam nu een mooie bijna-negentiger. Kennelijk was hij rustig blijven liggen en doorgegroeid… Uiteindelijk sloten we dag af met vijf snoeken.
Van de Klopvaartgroep hebben we niet veel meer gehoord. We ontvingen nog wel een foto waarop ze een kunstaasredder gebruikten om een kunstaasredder te redden die kunstaas had gered. Iets zegt mij dat de Klopvaart niet het water was vandaag….

Robbert-Jan

Het verslag met foto's kun je ook HIER downloaden of onder de knop Visdagverslagen in het menu hiernaast.
Alle foto's staan natuurlijk in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Jaarafsluiting 2022 - Nieuwegein-IJsselstein 10-12-2022

IJs peuteren

En dan is weer zover: ons jubileumjaar is voorbij gevlogen en het is weer tijd voor onze afsluitende visdag. Helaas is Stolwijk een gepasseerd station omdat er daar geen dagvergunningen meer worden uitgegeven voor het vissen op roofvis. Dus hebben we een alternatief bedacht in de vorm van Nieuwegein/IJsselstein inclusief de traditionele lunch van erwtensoep en broodjes.
Als we om 8.00 uur verzamelen op de parkeerplaats van winkelcentrum Hoogzandveld is het koud en mistig. Bij mij in de wijk was het meeste water bevroren en ook hier is het zoeken naar open stukken.
Ik start met Bart, Marco en Ronnie vlakbij ons verzamelpunt. Het is een heldere brede sloot in een woonwijk die er veelbelovend uit ziet. Hij ligt redelijk beschut en is daardoor gelukkig niet bevroren.

Al na een paar worpen staat Bart met een kromme hengel. De eerste snoek is binnen! Even later volgt Marco zijn voorbeeld dus het begin is goed. Maar dan houdt het slootje op en de vangsten ook.
We verkassen naar water aan de andere kant van het winkelcentrum. Hier liggen wat stukken dicht gevroren maar in de open gedeelten blijven we het proberen terwijl we af en toe het ijs uit de hengelogen moeten peuteren. Dan heb ik ineens beet. Een mooie snoek van rond de 70 cm geeft goed verweer. Maar even plotseling als het begon is het gevecht ook weer over. Teleurgesteld bekijk ik mijn eigen gemaakte toetje en zie tot mijn verbazing dat de haak is afgebroken.

Ik ga even een andere kant op en raak de rest van mijn groepje kwijt. Bij mij blijft het stil maar ondertussen komen er gelukkig ook van een andere groep foto’s met vis. Frans die met Eric en Mark op pad is heeft een snoekje weten te haken. Nadat ze in Nieuwegein oost zonder succes waren gestart hebben ze nu in de buurt van de lunch locatie meer succes. Mark had eerst al een soek van zo’n 70 cm die interesse toonde in zijn baby buster. Na eerst alleen te volgen pakte hij deze in 2e instantie wel maar met een paar keer schudden van de kop wist hij zich hier ook weer van te ontdoen. Na de vangst van Frans had Mark nog wel een misser maar die wilde helaas geen 2e keer bijten.
Dan is het tijd geworden voor de lunch. We begeven ons naar de Ponthoeve in Vianen waar we kunnen opwarmen onder het genot van een heerlijke kom warme erwtensoep en broodjes. Met een prachtig uitzicht op de Lek die door de mist werd bedekt. Af en toe was de overkant niet eens te zien. Tijdens de lunch worden de ervaringen gedeeld.
Nico en Robbert Jan hebben in de ochtend hun geluk aan de Lek geprobeerd maar helaas zonder succes. Het was alleen maar erg koud door de mist en wind.
Na de lunch trekt een deel van de groep richting IJsselstein. David die net is hersteld van corona houdt het voor gezien. Maar op weg naar huis kan hij het toch niet laten en tikt nog even 2 snoekjes uit een sloot die hij passeert. Ondertussen wordt er in IJsselstein nog wel wat gevangen. Zelf heb ik opnieuw een losser en Marco vangt nog een mooie snoek. Ook Bart en Peter hebben succes. Uiteindelijk blijf er bij mij dan toch nog een snoekje hangen en haakt Marco nog een brasem. Terwijl Marco en ik alvast richting het café vertrekken komen er nog een paar laatste berichten binnen van vangsten. Robbert Jan heeft nog een leuke snoek weten te vangen en in het Monnikenhof pakken zowel Paul als Luuk nog 2 snoeken. Helaas voor Buch heeft hij daar alleen een misser.
Met een paar man sluiten wij uiteindelijk de dag af op een terrasje op de kerstmarkt in Vianen met bier, een broodje worst en sterke verhalen. Ondanks de kou en mist was het een leuke afsluiting van het jaar.
Iedereen een mooi, gezond en vangstrijk 2023 gewenst!
Louis Veldhuizen

Het verslag met foto's kun je ook HIER downloaden of onder de knop Visdagverslagen in het menu hiernaast.
Alle foto's staan natuurlijk in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Kagerplassen 12-11-2022

Dit jaar wederom in ons programma…. Een bijzondere visdag in een voor velen nieuwe en zéér gevarieerde omgeving die tot de verbeelding spreekt.
Zoals Walter, onze Belgische collega, het treffend beschrijft:
“Erg leuke locatie, mooi en gevarieerd water met sloten, diepe putten ,weteringen, kanalen, stadswater en typische Hollandse beelden met oude windmolens”; een omschrijving die prima in een toeristisch magazine zou passen.
17 Vissers in 8 boten, waaronder twee porta’s en een kano, verdwenen één voor één in de dichte mistdeken die over de plassen lag. Mystieke en sfeervolle plaatjes werden er geschoten maar oriëntatie was erg lastig, voorzichtigheid geboden dus!
Gelukkig duurde het niet lang voordat de voor dit jaargetijde nog erg krachtige en enthousiaste zon die mistdeken in rap tempo liet verdwijnen, het windje kwam ook al niet boven standje 2 uit en zo werd dit het begin van wat een prachtige dag zou worden.
Met meer dan 25 vissen in de boot hadden Willem, onze “nestor” en zijn bijzitter Mykel er meer dan alle andere vissers bij elkaar. Zij maakten allebei een eigen verslag van deze dag, zie hieronder. Mykel vertelt over zijn ervaringen van deze dag en Willem gaat in gedachten terug naar vele decennia geleden…
 

EEN DAGJE KAGERPLASSEN  (Mykel)

Na een rit met weinig doorzicht ivm de mistige omstandigheden konden we langs het water toch de weg naar de trailerhelling vinden. Toen we aankwamen lagen alle boten al op het water en konden we zonder te wachten direct aansluiten.
De mist leek nog dikker dan onderweg en daarom besloten we de dag te beginnen met trollen. Dit deden we uiterst langzaam en met gepaste afstand van de woonboten. Gelukkig trok de mist vrij snel weg, en dat was de start van een prachtige zonnige dag.

De wind was zeer bescheiden in tegenstelling tot de temperatuur die zomers aan deed zo halverwege november! Niks te klagen dus.
Na het rondje trollen, dat overigens geen vis in de boot bracht, voegden wij ons tussen de dobberende bootjes op het Zweiland. Na wat heen en weer varen om de diepere plekken te lokaliseren lieten we ons heel langzaam driften op de wind. Dat leverde meteen al wat aanbeten op, maar nog geen vis.
Aan het einde van de eerste drift kreeg ik een loei van een aanbeet. na een kort maar hevig gevecht kreeg ik mijn draad zonder onderlijn en bijbehorende shad terug. Wat zou dat geweest zijn ?.... Willem volgde kort daarop mijn voorbeeld en miste na een evenzo kort gevecht ook een enorme vis.
Niet veel later volgde gelukkig de eerste baars en snoekbaars op shads die op een loodkop waren geprikt. Aangezien er meer missers waren dan vangsten besloot ik over te stappen op een dropshot montage met een relatief kleine kreeft imitatie. Dat leverde gelijk vis op, met name baars, en toch ook een paar snoekbaarsjes.
Het was prachtig om te zien hoe de baarzen in de bovenste waterlaag prachtig door de zon werden belicht, daar kan je niet genoeg van krijgen.

Na de plas uitgedrift te hebben besloten we terug te varen richting de grote plas, Het Joppe. Hier was het aanzienlijk dieper zodat we niet midden op het water maar wat langs de kant de verantwoordelijke diepte probeerden af te vissen. Helaas bleven de aanbeten uit en een passerende visser wist ons ook nog te vertellen dat het vroeger veel beter was gesteld met de vangsten. dat deed ons besluiten om toch maar terug te gaan naar de eerdere stek. Dat was een goed besluit want bij de eerste drift leverde dat meteen alweer vis op.
Zoals het altijd gaat met een goede visdag moet je eigenlijk nooit op je klokje kijken, want dan blijkt de dag alweer voorbij te zijn. Rond vieren meldden we ons weer bij de traillerhelling om na een prachtige dag de spullen weer op te ruimen en terug te keren naar het Utrechtse.
Mykel


TERUG OP DE KAAG  (Willem)

Toen de uitnodiging voor de visdag op de Kagerplassen in de digitale brievenbus viel, eerlijk toegegeven, klopte mijn hart toch weer wat sneller… Dat was een tijd geleden! 

Wat is namelijk het geval?
Toen ik in 1967 afstudeerde aan de ALO van Amsterdam zochten mijn vriendin en ik woonruimte, toen ook al schaars. Moeilijk bovendien omdat ik mijn uitgestelde dienstplicht nog moest vervullen. Maar we hadden geluk! Op het Kagereiland opende een nieuwe horecagelegenheid met op de eerste etage acht appartementen, waarvan we er één wisten te bemachtigen.

Iedere zaterdagmorgen zag ik een man de haven invaren met een aantal hengels en meestal ook een paar grote vissen aan boord. Mijn interesse was gewekt!
In de polders rondom Kockengen had ik al menige ruisvoorn en snoek gevangen maar snoekbaarzen, nee ……..
Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg of ik eens mee mocht. En dat mocht, maar dan moest ik wel vroeg op! En op de Kaag was ook een zeilschool waar ik zeilles gaf en waar de vrijdagavond meestal in het teken van afscheid stond.
En dan vroeg op?.....Geen nood! Hein, zo heette de visser, tikte met zijn hengel net zo lang op de ruit tot ik wakker werd.
Afijn, je begrijpt het wel, vanaf die tijd was ik vaste vismaat. Menige snoekbaars hebben we gevangen en vangsten van tien tot vijftien stuks waren geen uitzondering.
Het was een bijzondere ervaring weer eens terug te zijn op “de Kaag”.En wat nog mooier was, waren de vangsten van Mykel die de ene na de andere mooie baars ving!
 Dank voor de mooie organisatie!!!!
Willem.

Er is nog meer te lezen en te zien over deze dag!
 • Er is een visdagverslag van deze visdag gemaakt door Leon. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" in het menu hiernaast downloaden.
 • Alle sfeervolle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


Van Kasteelheer Paul en de Baarsketiers

Visdag Gravenbol 15-10-2022
Gelukkig weer een Botendag! 
Het is altijd een heel geregel, een botendag van de Roofvisgroep. Afwachten of er zich voldoende boten aanmelden, en hoeveel opstappers er mee kunnen. Als er meer opstappers zijn dan plaatsen, moeten er vervelende beslissingen genomen worden. Om het leed dat afzeggen heet een beetje te verdelen houden we bij wie we hebben moeten afzeggen: we proberen iedereen met enige regelmaat een plekje in een boot te geven. Er meldde zich op een laat moment nog een extra boot aan, dus konden we gelukkig nog een opstapper meenemen: hoe meer zielen hoe meer vreugd.
Op het laatste moment valt er nog een boot af, maar ook een opstapper. Pff geen verdere afzeggingen meer nodig. Willem, ons oudste lid van 80, heeft al even niet gevaren en kent de Gravenbol niet: we regelen dat zijn opstapper (Mykel) hem oppikt vlakbij zijn huis en zorgt dat ze op de helling komen. We hadden de avond ervoor de indeling al in de app gedeeld. Dat bleek handig te zijn, want nu konden schipper en opstapper een beetje afstemmen welke spullen nodig waren. Zo’n boot lijkt wel groot maar met drie man, zes hengels en wat tassen is het al snel vol.

Uiteindelijk stonden we om 8.00 uur met 5 boten op de helling van de Gravenbol bij Wijk bij Duurstede. Met zoveel mensen is het vlot traileren en vol goede moed stoven we het water op.
Rond half tien verscheen de eerste foto op de app. Paul, samen met Buch bij Arnoud in de boot, had een kasteel gevangen, een enorme snoekbaars.

Lees maar, in zijn eigen woorden:
We lieten de boot tijdens zonsopgang te water. Arnoud stelde voor om direct richting een mooi stukje van het Amsterdam RIjnkanaal te varen waar hij een tijd eerder al een paar grote snoekbaarzen had gevangen. Net aangekomen deed ik een lange worp. Na een paar huppeltjes kreeg ik een mooie tik op mijn hengel. Arnoud keek naar mijn hengel op precies dat moment en die zei "dat is een goede aanbeet". Het was best op afstand dus ik kon nog niet goed voelen wat het was, en de vis zwom wat in de richting van de boot. "Is het een grote?" Nou het voelt redelijk aan maar je weet het nooit. Pas toen hij in de buurt van de boot was begon hij flink te vechten. twee, drie, vier keer door de slip achter elkaar. Ik wou hem niet verspelen want er waren er al meer los geschoten dus ik deed het rustig aan. niet te veel, niet te weinig spanning op de lijn. Verder bleef hij als een vloertegel onder de boot liggen. geen beweging in te krijgen. Toen ik iets meer kracht zette en hem uit balans kreeg begon hij wat naar boven te komen. Een silhouet verscheen aan de oppervlakte. BAM. Dat was duidelijk een aantal klassen groter dan ik normaal aan de haak heb. Het schepnet was te klein dus Arnoud dook naar voren om de snoekbaars in een soort houdgreep uit het water te tillen om zo weinig mogelijk risico te nemen, zijn jas was helemaal nat.

De vis bleek perfect gehaakt in het midden van zijn bek dus die was nooit meer los gegaan. Dan het opmeten. Dit was zowieso mijn PR maar toch spannend hoe groot hij is. Een snoekbaars van 92 cm! Een fantastische vangst! Een paar fotos nemen en weer snel terug het water in. Toen even nagenieten van deze bijzondere vangst.
De shad die het ‘m deed was een Roze Zander Pro van 10 cm.

Met zo een kasteel op de foto verdient Paul de titel: Kasteelheer van het ARK van Tiel Tot Hier

In mijn boot had ik Eric en Marcel mee.
We begonnen vol goede moed wat kanten uit te gooien op Maurik, dromend van een kneiterbaars. Veel variatie in pluggen en shads en kijken wat er wil.
Na een tijdje voelde ik wat bonken na een onduidelijke aanbeet: een originele roofbrasem. Zou het een voorteken zijn? Even lekker laag vliegen met de 50PK naar het Amsterdam Rijnkanaal naar een richeltje waar ik afgelopen woensdag nog een snoekbaars wist te verschalken.
Onderweg nog een noodmanoeuvre uitgevoerd omdat m’n enige echte AUHV Roofvisgroeppet wegvloog. Na een spoedcursus verticalen voor Marcel meerdere driften gemaakt, maar helaas niks.
Inmiddels hebben we al een foto op de app gezien van een prachtige snoekbaars van Paul en ook Buch met een snoek kwam langs. Dat geeft in elk geval hoop! Maar het blijft eindeloos stil. Af en toe nog een regenbui eroverheen en het wordt toch echt wel een karakterkwestie deze dag.
Verder varend informeren we af en toe bij anderen, maar het blijft errug stil. Af en toe een visje op de app, van anderen.
Uiteindelijk aan het einde van de dag komen er wat aanbeten waar er eentje van bleef hangen.

We besluiten dan maar met zijn allen op de foto te gaan met die ene snoekbaars: één voor allen, allen voor één, net zoals de Drie musketiers. De drie Baarsketiers doopten we onszelf maar. Trouw aan de Kasteelheer!
Hier en daar dook er nog een visje op. Zelfs een grondel werd gemeld, op een shad die twee keer zijn lengte had. Afijn, het was een taaie dag, maar goede vismaten maken een hoop goed. De volgende keer hopen we maar op wat meer vis.

Robbert-Jan, met dank aan Paul voor zijn persoonlijke verhaal.

Dit verslag met foto's kun je ook HIER als .pdf downloaden of onder de knop Visdagverslagen in het menu hiernaast.
Alle foto's staan natuurlijk in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


Baarzenbal met Regendans

Visdag Hoge Vaart 17-09-2022
Op het jaarlijkse baarzenbal op de Hoge Vaart bij Almere was zoals ieder jaar de interesse weer groot, met 16 deelnemers op 6 boten en 1 kano was het deelnemersveld dus goed bezet, de Hoge Vaart was weer voor ons. Het was leuk dat er nieuwe leden bij zaten die voor het eerst mogen ervaren hoe het is om vanaf een boot te vissen. Maar ook nieuwe leden met een nieuwe boot en oud gedienden die na jaren afwezigheid dit seizoen weer van de partij zijn met hun nieuwe boot.
Na het uitdelen van de nog steeds bij de Roofvisgroep gebruikelijke goodiebags met loodvrije jigkopjes en dropshotgewichtjes en een mooie RVG jubileumpet aan degenen die er nog geen hebben konden we het water op.
Eenmaal op het water werd al snel duidelijk dat onder de bruggen wel de plekken waren waar we moesten zijn. Niet alleen omdat de vis zich hier lijkt te verzamelen maar ook om in een (regen)dans met de afwisselende hoosbuien nog een beetje droog te blijven.
In het begin kreeg ik visles van Marco. Met zijn mini shadje op de dropshot tikte hij de ene na de andere vis uit het water. En tot onze verbazing waren het met name onder de A27 niet zozeer de baarzen maar de mini snoekbaarsjes die zich massaal aan zijn mini shadje vergrepen.
Tussen de buien door deden we af en toe nog een poging om wat te slepen. Dat leverde ons naast een aantal baarzen en een mooie snoek van 84 cm voor mij ook een flinke natte boel op.
 Aan het einde van de dag waren we de tel wel een beetje kwijt maar ik denk dat Marco ruim 30 snoekbaarsjes en een aantal baarzen had gevangen. Bij mij bleef de teller met 13 snoekbaarsjes wel een beetje achter maar ik was er toch heel tevreden mee. Zeker omdat er ook nog een stuk of 8 baarzen en die mooie snoek van 84cm bij kwamen.

En de rest van de groep?
Mark wist vanuit zijn kano 28 baarzen en 2 snoeken te vangen maar moest uiteindelijk vroeger van het water omdat het met de harde wind niet meer te doen was.

Menk deed bij Robbert Jan in de boot goede zaken met zijn gloednieuwe diep lopende Salmo Rattlin Hornet op baars. Niet alleen in aantallen, maar ook in formaat. Hij wist een enorme baars van 51 cm te landen en daarmee zijn eigen pr te verbeteren. Ook Bob zat bij Robbert Jan in de boot lekker baars te vangen en ook nog een dijk van een snoek. Bij kapitein Robbert Jan liep het wat minder soepel maar ook bij hem kwamen uiteindelijk de vangsten wel op gang.
Broers Quentin en Vincent waren er voor het eerst bij met hun boot en verwelkomden Luuk als opstapper. Luuk bleek met zijn ervaring met peuteren onder bruggen een goede aanwinst en kon zijn ervaring delen, al snel kwamen ook bij hen de baarsjes aan boord. Later op de dag wist Vincent met wat groter aas een mooie snoek van 86cm te vangen.
Ook Leon en zijn ervaren opstapper Eric met nieuweling Ronnie wisten goed vis te vangen.
Ronnie, ons nieuwste lid, heeft al heel lang niet meer gevist en wilde dus graag wat advies, hij kreeg instructies van Eric en een echt baarsplugje van Leon. Een keihard “jááááá !” na zijn eerstvolgende worp bevestigde het succes van de instructies. Zijn eerste vis na vijf jaar… Eric, inmiddels routinier, gingt ook helemaal als een speer zowel met plugje, werpend met shadje en 5 gram als dropshottend, ze bleven maar klikken op het tellertje dat ondanks dat ze dat soms vergaten in no time de 20 passeerde. De baarzen bleven maar komen maar na anderhalf uur besloten ze toch om eens verder te gaan kijken en een stuk te gaan trollen. Op de elektro voeren ze lekker stil tegen de wind in met een gangetje van zo’n 3,5 km/uur richting Almere, en anders dan anders: weinig last van roeiers met dit weer. Zelfde resultaat, de ene na de andere baars greep hun plugjes, meestal op de rand van het talud, het tellertje liep warm.. ;)
Onderweg kwamen we andere boten tegen en die meldden allemaal een vergelijkbaar resultaat.
Alléén Walter die met Buch als gast specifiek op snoek trolde kwam met een wat treurig gezicht onder zijn paraplu uit… “Niet echt geweldig wat de snoek betreft” was zijn commentaar. Het was een grappig gezicht als je hem zo zag varen met die paraplu in zijn boot.

Al met al was het toch een gezellige dag met ouderwets grote aantallen (snoek)baars en een paar mooie snoeken. Nog even traileren en wat nakletsen met degenen die nog zijn blijven hangen waarna we de kletsnatte boten en kleren weer naar huis konden brengen

Louis 

Er is nog véél meer te lezen en te zien over deze dag!
 • Er is een heel uitgebreid visdagverslag van deze visdag gemaakt door Louis. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" in het menu hiernaast downloaden.
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


De AUHV Roofvisgroep bestaat 25 jaar

25 jaar geleden, op 27 oktober 1997 organiseerde de AUHV op initiatief van bestuurslid Wilfred Assenberg een informatieavond voor roofvissers. Er werd een bestuur gevormd en de Roofvisgroep was een feit. Ruim 10 jaar geleden besloten enkele leden van het eerste uur waaronder het enige overgebleven bestuurslid van het eerste uur, Louis Veldhuizen, om de wat ingeslapen groep nieuw leven in te blazen. 
Met een nieuw, enthousiast bestuur, nieuw elan en een eigen logo maakten we een “doorstart” en nog steeds bloeit en groeit  onze Roofvisgroep als nooit tevoren.

Er gaat veel energie zitten in het organiseren van alle activiteiten dus bij dezen chapeau voor alle bestuursleden die in de loop van deze 25 jaar hebben meegewerkt aan dit succes. En natuurlijk ook dank aan het AUHV bestuur voor het faciliteren van specialistengroepen binnen de AUHV zoals de Roofvisgroep.

Louis Veldhuizen, bestuurslid van het eerste uur haalt herinneringen op aan de afgelopen 25 jaar. Die zijn opgenomen in het uitgebreide verslag over onze jubileumdag van Robbert-Jan dat je hier kunt downloaden.


Jubileum dag 10-09-2022

Dankzij een bijdrage van de AUHV konden we met ons bescheiden eigen budget voor deze deze jubileumdag een leuke lustrum-activiteit organiseren met als blijvende herinnering voor onze leden een prachtige kwalitatief goede pet met geborduurd RVG logo. . Deze pet past onze actieve leden allemaal, die gaan we tijdens de komende activiteiten ook nog uitdelen aan de leden die ‘m nog niet hebben.

Op 17 september verzamelden we met een fors aantal leden bij ’t Mun in Appeltern. We werden vriendelijk ontvangen met koffie en taart, de rest van het programma werd besproken, eerst forel vissen en als afsluiting een BBQ.
Al snel werden de strategische posities om de vijver ingenomen, sommigen waren al redelijk bedreven maar voor anderen was het de eerste keer dus het was de dagen ervoor nogal druk op de groepsapp.
Marco was erg succesvol met dropshot, David had zijn vliegenlat mee en kwam erachter dat het harder werken was dan hij gedacht had. De vissen zaten redelijk hoog dus de meesten gebruikten de dobbermontage maar ook de sbirolino werd met wisselend succes gehanteerd en hoofdaas was wasmotten – kunstaas was verboden. Ook powerbait werd veel gebruikt, voor velen ook de eerste keer dus vooral in het begin vlogen er heel wat nieuwe varianten van de bekende “eendevoetjes”, “lepeltjes” en “wokkels” door de lucht….
Tussen enkele stevige buien door werd er toch door iedereen behoorlijk wat vis gevangen en onze vissen werden na afloop door personeel van ’t Mun voor ons schoongemaakt - een opmerkelijke service.
De BBQ was lekker comfortabel binnen in de kantine, daar moest iedereen zelf aan de slag. Geen alledaagse bezigheid voor velen maar er blijken best veel hobbykoks tussen onze leden te huizen dus zwartgebakken hamburgers en andersoortige mislukkingen kwamen niet voor. Erg sfeervol is het, zo onder en met elkaar kokkerellen en daarna lekker je eigen creatie oppeuzelen en ondertussen gezellig kletsend de dag te evalueren….

Er is nog véél meer te lezen en te zien over deze dag!

 •  Robbert-Jan maakte een uitgebreid verslag van deze jubileumdag. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.
 •  Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


Bruinvissen en Zeeforel in Denemarken ( Arnoud)

Deze zomervakantie zijn we weer richting Denemarken vertrokken, en wel naar Juelsminde, een klein dorpje met een gezellig haventje. Voor ons was dit alweer de derde keer, het voelt bijna als thuiskomen.
Op de heenweg was mijn gedachte al bij de zeeforel, het was mij de keren ervoor nooit gelukt om er eentje te landen. Als ware Houdini’s wisten zij zich elke keer van de haak te ontdoen. Zou het mij dit keer wel lukken, vroeg ik mijzelf af…

Gezien ik met mijn gezin op vakantie ben zal ik mijn tijd moeten verdelen en kan ik niet de hele dag achter de zeeforel aan. Een goede modes is om 6:00 uur op te staan en dan heerlijk een paar uurtjes te gaan vissen om daarna om een uur of 9:00 aan te sluiten bij het ontbijt. Bijkomend voordeel van zo vroeg opstaan is dat je in Denemarken je dan echt één voelt met de natuur. Ook al is het maar 15 min fietsen, herten, hazen en zo nu en dan een vos zijn graag geziene gasten. Deze morgen had ik al een hert voor mijn neus op de weg staan, het lijkt wel of de wereld op dat tijdstip van hun is, een eenzame fietser krijgt geen enkele aandacht. Ik kon gewoon wachten tot mijnheer het tijd vond om voor mijn fiets weg te stappen.

Aangekomen bij het water voelt de rust als een warme deken, er is in geen velden of wegen iemand te bekennen.
Echter dat gold ook voor de vissen, na een uurtje gooien had ik nog geen enkel teken van leven gevoeld of gezien. Het is dat het zo'n mooie omgeving is anders zou je je nog af kunnen vragen waar je het allemaal voor doet.
Ik had de stijger nu wel afgevist en ik liep naar het landpuntje dat precies de grens is van de zee en het fjord. Een heel mooi plekje met een mooie stroming. Lopende naar het puntje zie ik opeens een koppel bruinvissen wel heel dicht bij de kant.

Ik heb er een video van gemaakt toen ze om de landpunt heen zwommen maar ik kwam er al snel achter dat een telefoon niet de beste keus is als het om natuur opnames gaat. Ik keek de beelden snel terug maar ondanks dat ze zo dicht op het strand zwommen moest je wel heel goede ogen hebben om ze op de door mij geschoten video te kunnen zien.

Dan maar weer proberen een visje te vangen, ik kijk nog een laatste keer achterom en zie ik ze, tot mijn verbazing, onder de stijger door zwemmen waar ik 5 minuten geleden stond te vissen. Wel heb ik ooit, ik bedenk mij geen moment, ik gooi mijn hengel op het strand en zet het op een lopen naar de volgende steiger.
 Ik zie ze naast mij zwemmen wanneer ik hardlopend over het strand naar de volgende steiger ren, ik hoop maar dat ze niet van mij schrikken, dacht ik nog.
Aangekomen op de steiger, nog zwaar naar lucht ademend begin ik te filmen. Ze zaten erg dicht bij, ik kon ze met het blote oog goed zien en dat maakte het mogelijk om ze goed met de camera van mijn telefoon te kunnen volgen. Ze waren zelfs een beetje aan het spelen. Ze zwommen vlak langs de stijger alwaar de spiegeling van het water weg was, elk detail van de bruinvissen was te zien. Hier kan het dolfinarium niet aan tippen, dacht ik nog. 

Uiteindelijk zwom moeder met kind vlak voor mij langs en kwamen precies voor mijn neus boven alsof ze mij gedag wilden zeggen. Nog een laatste maal zie ik ze adem nemen, het water lijkt in de lucht op te gaan en de rust is weer aangenaam voelbaar. 
Het was een adembenemend schouwspel welke ik toch best aardig op film heb weten te zetten.
Wat was dit een fantastische ervaring, de ochtend kon niet meer stuk, ik had nog geen stootje beet gehad maar wat had ik een mooie ontmoeting met de bruinvissen. Ik had mij geen betere ochtend kunnen wensen.

O ja, die zeeforel, dat is de volgende dag helemaal goed gekomen, niet de grootste van de wereld maar ik heb eindelijk ook die in mijn handen mogen nemen.


Volgend jaar toch maar weer een weekje Denemarken doen, wat is het toch een prachtig land.

Arnoud

Méér zien?
 • Dit hele verhaal met foto's kun je Hier als pdf downloaden of in het menu hiernaast onder de knop Artikelen en verhalen van leden.
 • Het filmpje van Arnoud kun je Hier bekijken of in het menu hiernaast onder de knop Video's


Fintenfeest 25-06-2022

Vissen op finten stond weer op de agenda en daar is maar één water het meest geschikt voor, de Nieuwe Waterweg. Deze waterweg verbindt de zee met de grootste haven van Europa, Rotterdam, waarbij de getijdenbeweging van hoog naar laag water en andersom zorgt voor zeer dynamische vis omstandigheden.

Aangekomen op de stek zagen we bij het uitstappen al Nico druk bezig op de strekdam met het temmen van een fint. Nico was alvast vooruitgereden en naar later bleek was dit niet zijn eerste vis.
Het uitpak- en aankleedproces kon beginnen en met gepaste haast werd het “Base-camp” ingericht want als ze al bijten dan wil je je aasje direct het water in smijten.


Gehuld/verhuld in neopreen, nylon en andere waterdichte materialen liepen we behoedzaam de glade stenen over richting de uitgekozen strekdam. De een wat sneller dan de ander. Leon had meteen bij de eerste worp bingo en als ik mij niet vergis gold dit nagenoeg voor ons allen. Eerste worp raak! Binnen een mum van tijd zaten we al aan de dubbele cijfers. Het is dat niet alle vissen tot in onze handen geraakten, welke tel je wel en welke niet? Anders hadden we een telraam nodig gehad.

De ene aanbeet was nog overtuigender dan de ander en soms was er zelfs sprake van een dubbele aanbeet. Juist op de momenten dat je het eigenlijk niet meer verwacht zelfs tot een paar meter voor de kant. 
De keuze van kunstaas bestond vooral uit een pilker met of zonder 'versiersel' aan de enkele haak. links en rechts van mij was de onderlijn nog extra uitgerust met een zijlijntje waaraan een z.g.n. teaser,een deltavisje of shadje/twistertje prijkte. Een eenvoudige werkhandschoen biedt bescherming tegen de scherpe buikrand Ook het verlengen van de pilker door een 3 tons warteltje is zeer aan te raden.

Sowieso, het vervangen van de standaard dreg voor een enkele (weerhaakloze) haak en een extra splitring ertussen is een klusje wat thuis een stuk makkelijker gaat dan tijdens de bijttijd op een strekdam.
Finten zijn echte escape-artiesten, als ze gehaakt zijn schudden en draaien ze, en springen vaak hoog boven water uit. Ze maken hun bijnaam “Nedertarpon” volledig waar. Tijdens die kapriolen valt heel gemakkelijk je lijn even slap en dan komen ze met wat kopschudden vaak los. Twee splitringen tussen de haak en de pilker zorgen ervoor dat tijdens het kopschudden de pilker niet als hefboom werkt en zo gemakkelijk uit de bek vliegt tijdens de drill.


Na verloop van tijd nam de frequentie van aanbeten wat af en werd het basis kamp aan de kant opgezocht voor een verdiende bak koffie en een broodje. Het water was aan het stijgen en nam beetje voor beetje de strekdam weer over. Genoeg reden om het eens van de dijkkant te proberen. Dit leverde naast vis ook een zeemeeuw op. Bij een geconcentreerde wereldworp vloog er pardoes een meeuw tegen de door de lucht zwevende lijn aan. De meeuw storte richting water om daar beduusd om zich heen te kijken hij wist niet wat hem overkwam, zeker niet toen hij richting kant getrokken werd. Door adequaat handelen van Robert-Jan, met schepnet, en Nico met een grote doek werd de verbouwereerde vogel onder controle gehouden. Na een hele korte inspectie en nog kortere actie met een schaartje werdt de meeuw verlost van de lijn en toen kon hij weer vertrekken. pfff wat een opluchting.


Het water was inmiddels al aardig opgekomen en het pilkertje kwam steeds vaker leeg terug.
We besloten het aan de andere kant van de strekdam, een dieper kribvak, te proberen, het was nu nog zo’n anderhalf uur voor hoogwater en er ontstonden hier en daar weer wat keerstroompjes. Dat betekent vaak dat de vis weer wat actiever wordt in die keerstroompjes.
Totdat de stroming bij hoog water volledig weg viel werd er door gevist en nog leuk gevangen.. Het water was nu op zn hoogste punt en het zou nog lang duren voordat er weer beweging in zou komen.
De vissen waren nu ook collectief inactief geworden dus het was tijd geworden om nu echt in te gaan pakken.

We konden, terugkijkend op een meer dan prima visdagje. En de vangdrang?.... die was nu met zo’n 15 tot 25 vissen de man wel voor even gestild…..

Mykel.

Er is nog véél meer te lezen en te zien over deze dag!
 • Er is een leuk visdagverslag van deze visdag gemaakt door Mykel. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


De Roofvisgroep pakt thema "loodvrij" zelf ter hand.

Hieronder vind je een artikel van een serie artikelen over de status van "Loodvrij vissen" binnen de AUHV

Het thema ‘loodvrij vissen’ staat al enkele jaren landelijk op de agenda. In 2027 is het volgens de overeenkomst Green Deal de bedoeling dat ook de sportvisserij compleet loodvrij is. Dat duurt nog wat jaartjes, maar in de tussentijd probeert men het al gefaseerd terug te dringen. Een deel van de viswateren van de AUHV ziet zich dit jaar al geconfronteerd met een gedeeltelijk loodverbod dat waterbeheerder de Stichtse Rijnlanden afkondigde. De Roofvisgroep van de AUHV zat niet bij de pakken neer en ging pro-actief op zoek naar betaalbare oplossingen.
Lees verder...


Utrecht-Zuid 18-12-2021

Een snert afsluiting
December is standaard de visdag Stolwijk met erwtensoep en gezelligheid in het café en heerlijk vissen in de polders rond Stolwijk maar opnieuw gooide covid roet in het eten.
Gelukkig zijn wij niet voor één gat te vangen en al snel was er een alternatief plan: vissen in Utrecht zuid en Nieuwegein en zelf wat blikken erwtensoep opwarmen op een gasbrander. De uitnodiging ging de deur uit en tot onze verrassing kregen we een geweldig aanbod van Ruud, hij kon zelf niet mee vissen maar wilde wèl verse erwtensoep voor ons maken. Nou, daar kan soep uit blik natuurlijk niet aan tippen dus dat aanbod namen we graag aan!

Op 18 december verzamelden we met een man of vijftien om 8.00 uur op de carpool parkeerplaats bij Houten. Na het uitdelen van de – bijna traditionele - goodiebag met onze zelfgemaakte RVS jigkoppen, deze keer aangevuld met tungsten kopjes die we van Sportvisserij Nederland hadden gekregen verspreidden we ons in groepjes over Utrecht Zuid.
Het bleek heel erg taai in Utrecht en buiten een paar “lossers” en het bevrijden van een dikke brasem uit een stroperslijn in Transwijk was er niets spectaculairs te melden. De stroperslijn werd natuurlijk vernietigd.


Aléén de groep die langs het ARK viste had de juiste keuze gemaakt, zij konden vangsten melden van baars en snoekbaars, zowel op kunstaas als op de worm, ook Cees die pas voor de tweede keer mee ging ving zijn eerste snoekbaars in roofvisgroep-verband.

De stemming kwam er uiteindelijk toch weer in na een lunch met een heerlijke kom zelfgemaakte erwtensoep en uienstokbrood van Ruud. Hij stond ons met die zalige maaltijd op te wachten op een parkeerterrein in Galecop. Een welkome en heel gezellige onderbreking waarover nog lang nagepraat zal worden…..

De Wetering leek op caffe latte waarin alleen Mark na verloop van tijd een leuke snoek kon verschalken. De slootjes in de omgeving waren wel helder maar herbergden slechts jeugdige snoekjes, even leuk om er een paar te vangen maar daar kwamen we niet voor….

Nieuwegein Noord werd al snel het nieuwe jachtgebied en we verspreidden ons over de wijk. Daar bleek echter kort geleden gebaggerd en gemaaid te zijn, het water was daar dus ook nog steeds heel dik….
Één groep trof het echter, die kwamen als laatste en moesten het doen met een vijver die de rest links liet liggen. Doorzicht nul, flink herriemakend kunstaas eraan dan maar en kijken wat er gebeurt….

Kennelijk waren de grote snoeken uit de omgeving voor het baggeren gevlucht en uiteindelijk beland in dit deel van het watersysteem. Ze leken er wel opgestapeld te liggen, op een stukje van zo’n 30 meter werden wel een aantal vette goed doorvoede snoeken, allemaal dikke 70-ers en 80-ers gevangen!
Typisch was dat er verderop ook niets meer te vangen was, dus keerden ze terug en werd dezelfde strook voor een tweede keer uitgeworpen... Zelfde resultaat! 
Uiteindelijk vingen ze met z’n drietjes een stuk of twaalf dikke vissen waarvan enkele mogelijk een tweede keer…


Zo hadden we op deze voor de meesten taaie visdag toch nog onze gezellige warme lunch en een mooie herinnering aan een dito score voor die drie mazzelaars. Ik ben benieuwd hoeveel mensen de komende weken nog naar die vijvers zullen trekken….

Er is nog véél meer te lezen en te zien over deze dag!
 • Er is een uitgebreid visdagverslag van deze visdag gemaakt door Louis, met bijdragen van Bart, David en Mark. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Kagerplassen 13-11-2021


Mazzel en pech
Met zes boten en 14 deelnemers naar de Kagerplassen. Vorig jaar kon deze visdag vanwege het slechte weer niet doorgaan maar de weergoden waren ons deze keer wel goed gezind.
Helaas verliep de dag voor Cees minder goed, hij kwam met autopech langs de weg te staan en was de rest van de dag bezig om zijn auto en boot met behulp van de ANWB weer thuis te krijgen.
Gelukkig kon Eric, die als bijzitter bij Cees was ingedeeld toch nog mee. Om zo min mogelijk mensen teleur te stellen nemen we soms in de grote boten twee bijzitters mee en bij Walter was nog een plekje vrij. Het is dan wel een beetje druk in de boot maar gezellig is het vaak wel…

Alweer goodiebags
En natuurlijk konden we ook bij deze activiteit weer leuke goodiebags met onze zelf gefabriceerde loodvrije jigkoppen – deze keer 5,7,10 en 18 gram RVS - en dropshotgewichtjes uitdelen, inmiddels een traditie, en die gaan we nog lang volhouden….


Bij de helling is voldoende plek om de porta’s in orde te maken en óók voor de grote boten is er in deze periode (buiten het vaarseizoen) voldoende ruimte om met trailers te manoeuvreren en te parkeren. Doordat alle bijzitters ook meehelpen gaat het traileren dan snel en zijn alle boten snel op weg. Veelal zijn thuis al waterkaarten bekeken en weten we redelijk goed op die grote plassen de vermeende stekken te vinden.

Het hele gebied is erg afwisselend en geschikt voor zowel de porta’s als de grote boten. Enkele grote plassen met diepe putten en mooie taluds, verbonden door kleinere en grotere vaarten met een diepte van 2-3 mtr. Dan is er ook nog het riviertje De Zijl dat vanaf de Kagerplassen helemaal doorloopt tot in Leiden en daar weer aansluit op De Vliet. Eigenlijk te veel om in één dag te bevissen…
Verticalen, dropshot, werpen en trollen, alle technieken kun je afwisselend beoefenen en zo baars, snoekbaars en snoek bevissen.

De ene porta, Bart en Menk, begon met lekker trollen en werpen langs de rietkragen van de plassen, de ander Ruud en Marco begon secuur de taluds op een van de plassen met de dropshot af te vissen. Na aanvankelijk succes bleef het een hele tijd taai maar in de middag kwamen toch de succesjes. Dat verloop bleek voor de andere boten zo’n beetje hetzelfde te zijn. Het bleef stil op de app, dus was de ochtend voor iedereen taai!


Walter kwamen we met zijn gasten Frans en Eric in de loop van de middag pas weer tegen, trollend op het riviertje De Zijl. Zij hadden véél gezellige trolkilometers achter de rug. Frans was degene die als eerste deze dag een mooie snoekdame kon vangen maar daar was het tot dan toe bij gebleven.
Nico was met Paul en Buch in de ochtend de kleine vaarten rond de plas afgetrold met een enkele snoek en baars voor Paul als resultaat. De grote diepe plas leverde daarna weinig vis op dus ook zij gingen De Zijl op richting Leiden, Nico was daar succesvol onder de brug. Wat later in de middag kwamen we hen weer op de plas tegen waar ze werpend nog baars en snoekbaars wisten te vangen.

Met David en Mark als bijzitters begonnen wij met verticalen op een van de diepere plassen. Op een paar aanbeten na niet zo succesvol, ook niet het troltraject daarna. Dan maar naar de grote diepere plas want daar zagen we veel vis op de sonars. Daar troffen we Ruud en Marco weer die heel zorgvuldig de taluds dropshottend afvisten hetgeen hen alwéér baars opleverde. En ook zij gingen die middag nog De Zijl op waar Marco trollend nog een hele mooie snoek ving.
De vis bleef ook daar echter behoorlijk passief. Er zijn van die wateren waar op enig moment véél aasvis aanwezig is, waar kunstaas dan slecht scoort. Misschien nu, hier óók…?

Rond de middag kwamen we de meesten tegen op het riviertje De Zijl, trollend hadden we daar wel succes met wat mooie aanbeten en een mooie snoekdame op dezelfde plek als vorig jaar. Een echte knoepert van een baars was Mark net te slim af en loste nog net voordat hij binnen gehaald zou worden.
Wat later toch weer terug naar de plas, met fireball en de diep gevroren voorntjes die David met een vooruitziende blik had meegebracht zouden we daar mogelijk meer succes hebben. De fireball-actie bleek een succesvolle move. We vingen er een vijftal mooie snoekbaarzen, Mark ving er zijn eerste verticaal-snoekbaars.


Bij terugkomst bij de helling waren de porta’s net opgeruimd en konden we nog net allemaal even afscheid nemen.

Gezamenlijke conclusie:
De ochtend was taai, ‘s-middags kwam het pas op gang. Maar wat een mooi gebied met veel afwisseling en mogelijkheden. Riviertje De Zijl best productief en de taluds van de diepe plassen zijn zeker de moeite waard.
Zeker terugkomen !! En de weergoden óók bedankt.

Leon

Er is nog véél meer te lezen en te zien over deze dag!
 • Er is een héél uitgebreid visdagverslag met véél mooie foto’s van deze visdag gemaakt door Leon, met bijdragen van Bart en Mark. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.
 • Alle foto’s waaronder sfeerfoto’s en mooie actiefoto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Een mistige Hoge Vaart - 18-09-2021

Nu we eindelijk weer mogen was de belangstelling voor deze visdag enorm! 20 enthousiaste deelnemers waarvan er 10 met boot (bedankt voor het beschikbaar stellen van jullie boten mannen!). Hierdoor konden we ondanks het grote aantal deelnemers toch iedereen meenemen. Het was alleen wel een logistieke uitdaging om alle boten in het water te krijgen.
Voordat we vertrokken werden eerst de inmiddels bekende goodiebags uitgedeeld aan de deelnemers met een aantal van die mooie rvs jigkopjes.
In iedere boot ging natuurlijk ook een vuilniszak mee voor de ‘vang 5’ actie die wij ondersteunen om naast het vangen van vis ook ieder 5 stuks vuil te vangen en uit de natuur te verwijderen, en soms zit daar, net als vandaag, nog een verrassing tussen…

Boven de Hoge Vaart lag een deken van mist wat mooie plaatjes opleverde. Maar de vis had daar geen last van, bleek zelfs aardig los te zijn.
Het trollen langs de kant bleek niet voor iedereen succesvol te zijn, degenen die het midden van de vaargeul bevisten waren daarentegen erg succesvol.

Rob had naast schoonzoon Ed ook kleinzoon Mike meegenomen. Die liet zich niet onbetuigd en ving de nodige baarzen die hij zelf durfde vast te houden. Stoer hoor!
Opa Rob wist aan zijn fluorcarbon onderlijntje wel een mooie snoekdame van 91 cm te verschalken.

Robbert Jan kon trots als een pauw zijn nieuwe boot laten zien. Zo’n eerste keer is altijd even spannend en er valt nog het nodige te leren maar het ging hem heel goed af. Eric was de gelukkige die bij hem mocht instappen.


Het slepen met diep lopende plugjes bleek erg succesvol, zeker als dat gebeurde met een lekker stil lopende elektromotor. Er was zelfs een boot waarin wel 80 vissen gevangen werden!
Bart en Menk schakelden over op op dropshotten met “Wilhelminapark pieren” die Bart zelf had gestoken. Ook dat leverde de nodige leuke vissen op totdat er geen pieren meer over waren.

Groot kunstaas, wat dieper lopend leverde de nodige leuke snoeken op, bijna allemaal 80+ tot een kleine meter. Bob slaagde er zelfs in om met zijn kapotte reel een snoekdame van 95 cm. te landen, Knap hoor !Al met al was het een heerlijke dag! De omgeving is toch al mooi maar de mist van de ochtend gaf het iets magisch, en de vangsten waren daar zeker debet aan. Onderweg naar huis werd nog even op een parkeerplaats gestopt om de vuilniszakken met opgeviste ‘vang 5’ rommel te dumpen in een container.

Meer lezen en zien over deze dag?
 • Er zijn véél foto’s ingestuurd en ook een aantal korte verslagen. Louis heeft hiervan een héél uitgebreid leuk visdagverslag gemaakt. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Dropshotdag loodvrij - ARK 21-08-2021

Ook dit jaar hebben een aantal vrijwilligers hun kostbare tijd besteed aan het maken van loodvrije dropshot gewichtjes en loodvrije jigkoppen. Elke deelnemer kreeg voorafgaand aan het vissen een zakje met dropshot gewichtjes en werd er benadrukt om voortaan zo min mogelijk lood te gebruiken tijdens het vissen. 

Het is te hopen dat de hengelsport branche het loodvrij vissen steeds meer gaat omarmen en de prijzen daardoor gaan zakken van loodvrije artikelen.

Zoals bekend verzamelen wij altijd op de carpoolplaats in Houten en dit jaar hadden we in totaal 12 deelnemers, waaronder een nieuw lid genaamd Cees Vulto. Het blijft toch altijd leuk om nieuwe leden te verwelkomen en ik hoop dat wij Cees nog vaker zullen zien.

Er werden drie groepen gemaakt en de eerste groep vertrok naar de Schalkwijkse brug. De tweede groep begon bij de carpoolplaats en de derde groep toog naar het 2e veld om daar te kijken of er een visje gevangen kon worden
Groep een had de beste keuze gemaakt want met enkele leuke verrassingen bleek de omgeving van de Schalkwijkse brug deze dag de beste stekken te verschaffen. 

Op de andere twee locaties was het vandaag een taaie bedoening en het duurde dan ook niet zo lang voordat de andere groepen verkasten richting Schalkwijkse en Goyerbrug. Op deze laatste stek bleek verandering van techniek een belangrijke succesfactor.

Uiteindelijk reed iedereen door naar Wijk bij Duurstede, waar wij traditioneel de visdag afsluiten in de buurt van de sluis. Paul die op deze dag later zou beginnen had zich inmiddels aangesloten bij een van deze groepen en ving in Wijk nog een mooie snoekbaars. Langs de kant werd er nog veel geouwehoerd over van alles en nog wat en werd er af en toe nog een visje gevangen. Arnoud ving er zoals gewoonlijk nog een paar uit stilstand, maar hij heeft dat dan ook tot een ware kunst verheven.

Al met al was het voor de meesten een taaie visdag, maar de gezelligheid van zo’n dag maakt alles goed.
Marco

Meer lezen en zien over deze dag?
 • Marco maakte een uitgebreid verslag van deze dag. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


Zeebaarsvissen op de Maasvlakte 24-07-2021

Ja! We konden weer op pad!
Wel wat overleg vooraf want we hadden een zeebaars CLINIC gecheckt, met echte experts van Fauna Hengelsport. Helaas moesten die mede door de corona-perikelen cancellen, maar dat is niet erg. In de loop van de jaren hebben ze ons vaker goed geholpen en bij een beetje flex over en weer vaart iedereen beter in deze tijden. Maar goed, we kunnen weer, mits voorzichtig.
We vertrokken met een man of tien in colonne maar de Maasvlakte om daar op een aantal stekken achter de zeebaars aan te gaan. In wat kleine groepen, want de stekken zijn niet zo groot. De Maasvlakte is ook nog eens een enorme groot gebied, dus je rijdt rustig een kwartier of langer naar je volgende stek. Er is, buiten het vissen, dan ook genoeg te zien, niet alleen imposante havenconstructies maar ook imposante schepen.
We hadden een paar mensen die wat vaker daar op zeebaars gevist hebben en die namen in de groepjes het voortouw.

De groep was vol goede moed en had er echt zin in. We hadden elkaar lang niet gezien en dat alleen al was een feest.
De zeebaars gaf echter nauwelijks thuis. Lucky Bastard of the Day was Buch, die zijn allereerste zeebaars ooit ving aan de Antarcticaweg in het Yangtzekanaal, en dat aan het kunstaas dat hij de vorige dag nog even snel aangeschaft had. Het meest enerverende evenement was een paar fietsers die de hele Maasvlakte over waren gefietst om daar, aan de Antarctica weg, de pont naar Hoek van Holland te nemen. Dan heb je dus al een kilometer of 30 in de kuiten om daar te komen. Die pont gáát dus niet op zaterdag….. Dus kan je weer 30 km terug…. We hebben maar gewacht met lachen tot ze uit het zicht waren.

Maar ja, zeebaars was het doel
De app bleef ook al verdacht stil. Andere stek dan maar. Klimmen en klauteren om met laag water onderaan te komen. Wankelen op de gladde stenen. Gelukkig wist Nico wèl te vangen! Altijd vangt Nico. En een hele mooie ook! Vette maatse zeebaars op een random shad.
De app blééf stil, alléén Bart en Menk meldden dat ze het véél te taai vonden en naar huis gingen. We kwamen de groep van Leon tegen. Die konden aan het Beerkanaal, normaal een superstek, deze keer ook geen vis vangen, het bleef bij één aanbeet. Uitstroom via het Hartelkanaal van de nog met veel slib gevulde Maas zorgde daar ook voor “dik”water.

We besloten gezamenlijk, bij gebrek aan vis, dan maar stekken te gaan zoeken.
We gingen verder stroomopwaarts in het Hartelkanaal kijken of daar wat te beleven viel, Wéér een hele klim om vervolgens verrast te worden door een enorme hoosbui….
Tamelijk verzopen kwamen we terug bij de auto’s waar we besloten dat de winst van de dag gelegen was in het weer eens gezamenlijk op pad te zijn. En niet in de vis, die bewaren we voor de volgende keer….

Gelukkig hadden enkelen van ons passende droge kleding bij zich, waardoor ze er toch nog “acceptabel” uit konden zien. 
(*red: al stonden ze in die outfit absoluut niet model voor de gemiddelde roofvisgroeper….)

Robbert-Jan

Meer lezen en zien over deze dag?
Het  verslag van Robbert-Jan over deze dag kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.


Een ervaring waaruit ieder zijn les kan trekken !!

Iedereen die op de grote waterwegen vist heeft te maken met (sterk) wisselende waterstanden door getij en scheepvaart. Met name op de toevoerwegen naar onze zeehavens kan dit fenomeen door grote zeeschepen worden versterkt tot een niet te onderschatten gevaar voor iedereen die daar vist. Zeker voor degenen die zich op de kribben begeven en daar dus niet snel kunnen verkassen zoals spinvissers en vliegvissers.
Robbert-Jan beschrijft in onderstaand verhaal een ervaring waaruit iedereen zijn les kan trekken. Duidelijk wordt hier  weer eens dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn!

Fint je weg in het nieuwe seizoen
De dagen zijn kort. Corona giert door het land. De Brexit en de Douane hebben niet kunnen voorkomen dat de Britse variant tòch het vasteland van Europa heeft weten te bereiken. Het is vaak koud en regenachtig. De roofvisdagen zijn tot nader order opgeschort, want het is niet goed coronaproof te doen.
In de roofvisgroep app worden, in plaats van vangsten, tips uitgewisseld voor molen- en reelonderhoud. Kortom, het is een beetje taaie tijd. Onze hoop is gevestigd op het vaccin en beter weer. Ik verlang naar de zomer en naar Finten op de Nieuwe Waterweg.

Dagje finten
Afgelopen zomer waren we, Nico, Louis, Leon, Marco, Arnoud en ikzelf een dagje finten. We vissen eigenlijk altijd vanaf afgaand tij en kruipen met het zakken van het water verder de krib op en bij opkomend tij weer terug.Op de kop van de krib vingen we regelmatig ons visje en Arnoud zelfs af en toe een klein zeebaarsje. Het was inmiddels opkomend tij. Af en toe passeerde er een schip en de boeg- en hekgolf begonnen over de uiterste punt van de krib te spoelen.
Leon was even een broodje eten en zat op de kant. Wij stonden nog ruim veilig, met waadbroeken en -stokken en schoeisel met noppen om op de gladde stenen te blijven staan. Snel bewegen op zo’n krib kan niet, je bent echt even bezig om zonder je nek te breken over de gladde, met zeewier bedekte, stenen de krib op en af te klimmen. 
 
Er komt een bootje aan….In de verte kwam de dagelijkse afvaart van de DFDS roro aan, die aan het einde van de dag vaak vol trucks richting Engeland vertrekt. Een groot drijvend flatgebouw, zeg maar. Vaker gezien, ook wel grotere schepen langs zien komen.

Een boot! Ja en?
Een schip dat aan komt varen zuigt eerst altijd het kribvak leeg. Als het schip voorbij is, dan stroomt het weer vol en komt de hekgolf. In het herfstnummer (Nr 3 – pag 40) van Haak, van HSV Groot Rotterdam stond er een hele lezenswaardige technische uitleg over hoe, en waarom dat gebeurt.

En ja hoor, zuiging! 
We zagen langzaam het kribvak leegtrekken door de zuiging van het aankomende schip. Sommigen van ons stonden vóór de krib op het wat vlakkere zand en voelden de zuiging. Maar dit keer zagen we dat het water wel héél fors weg aan het trekken was en het zand begon te wolken. Die boot was niet anders dan anders, maar de beweging van het water was wel heftiger dan we kenden van deze stek.
Wat eruit gaat, moet er ook weer in! 
We weten dat wat eruit gaat, er ook weer in moet, en meestal heftiger. Dat beloofde wat! We besloten maar snel wat hoger op de krib te gaan staan. Het water kwam, en hoe!
We zetten ons schrap (dwars op de stroom, steunend met je been tegen een steen), terwijl het water ons bijna tot aan de knieën kwam! En we hielden het....
Je kunt 30-40 cm snel stromend water nog wel hebben, als je stabiel staat en die grens daar zaten we toch wel aan.Het liep dit keer dus goed af, maar als je onderuit gaat, wordt je meegesleurd, je laarzen of je waadbroek loopt vol en is er niet veel wat je kunt doen. Leon heeft niet alleen een broodje gegeten, maar ook een paar foto’s gemaakt die boekdelen spreken. Let op het verschil in waterhoogte! Je ziet ons schrap staan op die krib.Finten doe je veilig, Finten doe je niet alleen !
Finten doe je dus beter niet alleen, al helemaal niet vanaf de krib. Dat geldt natuurlijk ook voor andere spinvissers en vliegvissers. Niet alleen vanwege de gezelligheid, maar vooral voor je eigen veiligheid. Draag een waadbroek of lieslaarzen, en zeker schoenen of laarzen met noppen voor grip (antislipzolen die je onder je laarzen zet zijn ook prima). Neem een waadstok of bezemsteel mee voor het lopen op de krib. Het tij komt sneller op dan je denkt en vol van vangdrang denk je vaak dat het nog wel even kan. Kijk ver vooruit naar grote schepen en als je het niet vertrouwt, begin op tijd met naar hogere grond te klauteren.Hoe Fint je nu?
Met een lange spinhengel, 2.70 of meer, met een werpgewicht van 10-50 gram, 0.08- 0.10 gevlochten lijn en een voorslag van 2 meter 0.40 mm FC kun ik prima uit de voeten. Pilkertjes 12-40 gram (Spro Zocker pilkertjes), liefst met enkele haak (Gamakatsu 56,maat 1/0-1-2. Dunne bouwhandschoentjes, want ze hebben scherpe stekels op hun borst en een onthaaktangetje. Werp naar de stroomnaden en licht tikkend binnen vissen. Op de voorslag kun je nog een groen streamertje zetten of een deltavisje. 
Veel meer informatie hierover vind je in het artikel “Zoekt en gij zult finten” van Berend in het menu hierboven onder de knop “Artikelen/verhalen”.

Robbert-Jan

Meer zien?...


Corona proof Hoge Vaart       19-09-2020

Na de coronapauze eindelijk weer een botendag, zij het met de nodige beperkingen waardoor er minder mensen mee konden in de boten.


Voorgaande jaren stond dit water altijd garant voor grote hoeveelheden baars en enkele mooie snoeken. Door de nog relatief hoge watertemperatuur dachten de baarzen - de targetvis op de Hoge Vaart deze visdag - nog niet aan samenscholen. De grote aantallen die we gewend zijn deze visdag te vangen bleven dus uit.Met de dropshot werden op de hotspots ook wel baarzen gevangen, maar niet in de gebruikelijke hoeveelheden. Ze bleken nauwelijks te vinden op de bekende hotspots. Opvallend was dat er behoorlijk wat baars, ook leuke formaatjes slepend gevangen werden. 


Er werd dan ook meer slepend gevist dan voorgaande jaren. Hier en daar kwam er ook mooie snoek tussendoor, vooral de wat grotere pluggen bleken daarbij in trek.
Het was weer een prachtige dag maar de vis liet het een beetje afweten. Meer lezen en zien over deze dag?

Het uitgebreide verslag van Louis over deze dag. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.

Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


Dropshotdag ARK "Loodvrij" 22-08-2020

Eindelijk weer een visdag !!
Corona is nog lang niet voorbij maar verruiming van de regels maakt het gelukkig weer mogelijk om gezellig te gaan vissen, natuurlijk wèl de basisregels eerbiedigen ! Ook het onderwerp “Loodvrij” vraag terecht steeds meer aandacht en de vraag “hoe komen we eraan en hoe wordt het betaalbaar?” houdt ons voorlopig nog wel bezig.

Een loodvrije uitdaging.
Een “loodvrije dropshotdag” leek ons daarom wel een mooie uitdaging maar loodvrije alternatieven voor dropshotloodjes zijn vrij prijzig. Robbert-Jan sprak zijn creatieve vermogens aan met als resultaat dat we aan alle deelnemers een goodiebag met loodvrije dropshotgewichtjes konden uitdelen. 
Nu maar eens bekijken hoe dat viste en de ervaringen uitwisselen.

Het Amsterdam Rijnkanaal (ARK) was plaats van handeling en het strijdtoneel strekte zich uit van Nieuwgein tot aan Wijk bij Duurstede. De verschillende bekende stekken kregen regelmatig een nieuwe groep op bezoek en alle varianten van de loodvrije gewichtjes werden uitgeprobeerd.
Natuurlijk was het ook de bedoeling om vis te vangen, ook dat ging – hoewel het per groep en locatie wisselde - redelijk goed. We moesten er ’s-middags echter wel enkele fikse buien voor trotseren maar de afsluiting, traditioneel bij de sluis in Wijk bij Duurstede, werd omlijst door een sfeervolle zonsondergang.
En hoe visten die verschillende loodvrije dropshotgewichtje nu?
Uit de gedeelde ervaringen bleek dat sommigen modellen best wel goed visten, andere modellen bleken meer geschikt voor andere omstandigheden maar er is zeker vis mee te vangen. Dat bleek wel tijdens deze weer ouderwets gezellige visdag.
Meer lezen en zien over deze dag?
 • Marco maakte een uitgebreid verslag van deze dag. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.


De Roofvisgroep legt het loodje ?

In de uitnodiging voor de “dropshotdag loodvrij” zat ook de uitdaging om eens creatief te doen en je eigen lood-alternatieven te bedenken. Robbert-Jan, altijd wel aan ’t knutselen, was degene die deze uitdaging met beide handen aannam. Met een gezonde dosis creativiteit wist hij met relatief goedkope materialen een leuk assortimentje loodvervangers samen te stellen. Vervolgens startte hij de serieproductie op en op de dropshotdag konden we aan alle deelnemers een leuke goodiebag uitdelen met een aantal bruikbare loodalternatieven.
De diverse varianten werden in de praktijk getest en de ervaringen werden uitgewisseld. De resultaten vind je in het verslag dat Marco van deze visdag maakte.
Van het hele productieproces maakte Robbert-Jan een gedetailleerd verslag, inclusief foto’s. Wil je zelf aan de slag om deze bruikbare alternatieven te maken dan heb je hiermee een duidelijke handleiding.
Leuke bijkomstigheid is dat dit initiatief ook weer leidt tot nieuwe ideeën, daarover wellicht binnenkort meer.

Handleiding:
•De gedetailleerde handleiding kun je HIER of onder het menu-item Artikelen / Verhalen downloaden.

Enjoy !


Gepen op gevoel  juni 2020

Binnen de Roofvisgroep wordt het vissen op Belone Belone, alias Pijl van Neptunus oftewel Geep steeds populairder. En als we het over geep vissen hebben dan komt bij ons al snel de naam van onze eigen geep-expert Bart naar boven. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en steeds meer roofvissers kiezen tijdens het korte geep seizoen als afwisseling voor een dagje aan 't zoute.

Toen Sportvisserij Nederland een special over geep vissen voor de juli-editie van Het Visblad wilde maken hoefde niet lang nagedacht te worden en vergezelden zij Bart op een van zijn expedities.
Het werd een leuk en informatief artikel , vol met tips en tricks voor zowel beginners als meer ervaren geepvissers.

Het complete artikel kun je HIER of in het menu hiernaast onder de kop Artikelen / Verhalen lezen of als pdf downloaden. 
Natuurlijk vind je dit artikel, naast nog veel meer interessante informatie, óók in de juli editie van Het Visblad van Sportvisserij Nederland 
Enjoy !


Nieuw BNRZ Record 23-05-2020

Hoewel in deze vervelende coronatijd alle AUHV activiteiten, dus óók onze RVG activiteiten afgelast zijn kan er onder de bekende voorwaarden toch gevist worden. Dat er ook nog steeds kans is op bijzondere gebeurtenissen blijkt maar weer...
We hebben een heuse BNZR recordhouder in ons midden ! 
Paul van der Ende scoorde dit record op 23 mei j.l. met zijn Kessler Grondel van 18 cm....  Hieronder zijn verhaal.

Een kleine grote verrassing

Ik vis regelmatig met wormen op het Amsterdam Rijnkanaal. Je kan hier ongeveer alle vissoorten mee vangen die er rondzwemmen, en dat zijn er nogal wat. Met de dropshot techniek kun je snel veel water actief uitkammen en op verschillende afstanden van de kant vissen. En soms zit er een leuke verrassing bij. 
Naast de soorten die je wel zou verwachten zoals brasem, voorn en baars zijn er door mij en mijn vismaten óók vangsten gedaan van karper, paling, snoek en zelfs een heuse platvis die duidelijk verdwaald was ter hoogte van Utrecht. Laatst kon ook een roofblei van wel 70 cm de wapperende worm niet misstaan.


Welke geheimen gaan er nog meer schuil in het ARK?
Tijdens een behoorlijke taaie sessie werden er voornamelijk wat kleinere grondels gevangen. Totdat ik op een hoekje met veel stroming ineens een behoorlijke klap op de hengel kreeg. Toen de vis boven water kwam was het duidelijk een grondel van een andere klasse. Een gulzige roofvis die naast mijn worm ook nog de restanten van een prooi visje van minimaal de helft van zijn eigen lengte in zijn bek had. Mijn vismaat Daan grapte, “zo’n gigantische grondel heb ik nog nooit gezien, misschien is het wel een nieuw Nederlands record”.
Toch maar eens even meten. Die vis mat ruim 18 cm en we hadden hem gedetermineerd als Kesslers grondelNa opzoeken bleek het inderdaad het huidige BNRZ record te overtreffen!


Toch nog een hele bijzondere dag! Het record is inmiddels erkend en bijgeschreven op de BNRZ lijst: https://beet.nl/record/paul-ende-vangt-18-cm-kesslers-grondel-record/ 

Paul van der Ende
Mei 2020

Het verslag van Paul kun je hier of onder de knop "visdagverslagen" downloaden.


Streetfishing Amsterdam 07-03-2020


17 RVG’ers in Amsterdam !

Met onze eigen Amsterdamse leden als visgids, de duidelijke stekkenkaartjes die zij verstrekten, een prima sfeertje, een dynamische visomgeving en lekker visweertje heb je alle ingrediënten bij elkaar voor een visdag die niet snel vergeten zal worden.
De treinreis met z’n allen was al een leuk begin.
We hebben al op heel wat plekken gevist, maar Amsterdam is toch wel een héél aparte visbeleving.Na de heads up door Ruben ging de groep op pad, in eerste instantie naar de aanlegkade met de fietsenstalling aan de IJ-oever schuin tegenover het station, en al snel vormden zich groepjes die elk hun eigen route gingen lopen.
De eerste vissen kwamen al snel, en vanaf de boot-fietsenstalling werden enkele mooie exemplaren naar boven gehaald. Meerdere mensen hadden daar succes.
Ook de plekken waar de veerponten aan- en afvaren zijn gekende stekken, door alle beweging in het water vindt roofvis daar gemakkelijke prooien. Logischerwijs werden die dan ook vaak bezocht, en veelal met succes.
Met de gratis veerponten is het heel eenvoudig om ook aan de overkant te vissen waar ook een aantal leuke stekken liggen, zoals bijvoorbeeld rond het Eye filmmuseum en de pont-aanlegplaatsen. Die stekken werden dan ook al snel bezocht, en ook hier werden de eerste vissen snel gevangen.
Er blijken aan de oevers rond het IJ toch ook wel wat plekken te zijn waar de nodige rommel op de bodem ligt en ook zijn er grillige taluds met de nodige keien. Reserve onderlijntjes en shads blijken dan ook zéér noodzakelijke onderdelen van de uitrusting.
Voor de lunch was een sfeervolle Amsterdamse locatie gekozen, de Schreierstoren, middenin het centrum aan de Prins Hendrikkade. Daar konden we tussen de soep en broodjes door even lekker de ochtend evalueren en nieuwe plannen voor de middag.


Na de middag lieten we de grachten in de binnenstad links liggen en wilde toch iedereen, gezien de resultaten van de ochtend, weer terug naar het IJ, er werden nieuwe locaties aangedaan, daar werd ook weer gevangen, maar de ook de succes-locaties van de ochtend leverden weer vis op.
Rond een uur of vijf was iedereen weer terug op het station waar we nog even de resultaten bespraken alvorens we weer gezamenlijk de trein richting Utrecht namen.
Het was inderdaad een bijzondere en gezellige visdag die niet snel vergeten wordt…. voor herhaling vatbaar!


Meer lezen en zien over deze dag? 
 • Bob maakte een uitgebreid verslag van deze dag. Dat kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden. 
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Leidsche Rijn – Terwijde 08-02-2020

Van Kaboutersnoeken, Paaitijd en gebaggerde singels.
We hadden er al voor gewaarschuwd: Leidsche Rijn loopt dit jaar niet lekker. Of het nu komt door de grote aantallen buitenlandse visvrienden die inmiddels de weg goed weten te vinden naar Leidsche Rijn, of dat de snoeken ineens xenofobe Wilders aanhangers zijn geworden zullen we nooit achter komen. Na de megavangsten van het afgelopen jaar wilde het ditmaal niet echt lukken. We verzamelden om 8.00 in het centrum van Leidsche Rijn, waarvandaan we na een korte instructie vertrokken. De dag was voorspeld grijs, maar overwegend droog te zijn, met in de middag wat buien.

Gespreid vissen
Gezien de matige vangsten van de afgelopen tijd op de gekende hotspots, werd het advies om te verspreiden en de snoek elders te zoeken, goed opgevolgd. Meestal knallen in de vroege ochtend al snel de eerste vangsten op de app binnen van slaapdronken snoeken die hun dressuuralert nog niet aan hebben staan, maar het bleef opvallend stil.
Enkel Marco en Mike wisten hun eerste visje al snel te verschalken, waarbij de mooie tachtiger van Mike de PIKEur uiteindelijk toch de vis van de dag werd.
Het zou voor Mike een thuiswedstrijd worden. ’s Ochtends stond Leen Toet (van de enige echte Leentoetje, zie elders op onze site) , om half acht voor zijn deur. Na de start van de visdag, gingen Leen en Mike niet ver van de ontmoetingsplek vissen bij de woonboten. Ze stapten in de auto en reden langs een gemaaltje. Gelijk zei hij tegen Leen “gaan we straks ook even proberen, 100% dat daar snoek ligt”.

Ze reden verder naar de woonboten en zagen direct al andere vissers die de snoeken aan het belagen waren. ‘Dat heeft geen zin’, zeiden ze tegen elkaar en maakten gelijk rechtsomkeert.
Dan maar terug naar het gemaal voor de eerste worpen. Al snel bleek dat Mike’s vermoeden juist was en dook er een mooie snoek op zijn jerkbait. Een mooie dikke snoek van 87cm lag dan ook al gauw in het net. Fotootje maken en snel weer terug.

De dag van de volgers en lossers   
Bij het gemaal ging het water de weg onderdoor en ook deze plek zag er goed uit. Eerste worp dook er gelijk weer een mooie snoek op maar die werd helaas gelost.
Even verderop lag een kruispuntje en Leen viste deze af met een mooi nieuw kunstaasje van Spro.
Hier kwam voor hem de eerste snoek van de dag op de kant en al snel daarop een volgende. Niet groot, maar het is vis. Vervolgens was het langere tijd stil en moesten ze het doen met de volgers, die in het mooie heldere water goed zichtbaar waren.


Het was voor Mike vooral de dag van de volgers en lossers, maar aan het eind van de dag kwamen ze in een mooie vaart terecht waar nog een paar mooie vissen uitkwamen. Mooi helder water en de planten stonden hier nog tot zo'n 30cm onder het wateroppervlak. Perfect om met de suspending jerkbaits langzaam overheen te vissen. Prachtig om te zien hoe ze er vanuit de waterplanten op duiken.

Kennelijk zijn ze al op pad naar de paaigronden
Leon, Nico, Marco en RJ trokken naar de Proostwetering en hebben daar erg goed gezocht naar snoek. Marco vond er ééntje in een zijsloot. Wat ze wèl tegenkwamen waren drie Fransen die ook niks vingen. RJ loste een kleintje op een Mann’s Twinler.
Nadat dit hele gebied centimeter voor centimeter werd uitgevist, inclusief de sloot rondom het crematorium, was het enige wat ze tegenkwamen, Peter die zich later zou aansluiten. Ze kwamen ook wat doodaasvissers tegen die met enige regelmaat een mooie snoek eruit trokken. Kennelijk zijn ze al op pad naar de paaigronden? Er werd besloten om maar naar een heel ander deel van de Leidsche Rijn te gaan, Vleuterweide. 

Gebaggerde slootjes
Daar lukt het om een paar kleine snoekjes te vangen. Omdat het toch vrij hopeloos was, knoopte Nico een praatje aan met een van de locals die wist te vertellen dat een paar weken geleden alle singels waren uitgebaggerd en dat er sindsdien geen vis meer te zien was terwijl er daarvoor altijd wel speldaas te zien was. RJ vond een slootje wat niet gebaggerd was, mèt speld aas en wist daar inderdaad een mooie 70-er te lossen ( niet gevangen vis lijkt altijd groter…). Omdat ze hier ook niet verder kwamen, trokken ze naar Vleuten.
Daar wist Leon, na een snoek ook nog een vals gehaakte brasem op de kant te krijgen. Nico en Marco dwaalden nog wat af, waarbij Marco nog een mooie snoek wist te vangen.

Kaboutersnoekjes
David, Tom en Erik kwamen deze keer niet verder dan een husje kaboutersnoekjes. Dat zijn gelukkig wel altijd driftkikkertjes, dus wat lol heb je er wel aan. En een double hookup zelfs!
Maar, alles overziend lijkt de snoek wel verdwenen uit Leidsche Rijn. Of het nu komt door de toch toegenomen hengeldruk, of het warme weer waardoor de paaitijd al veel eerder is ingezet, we zullen het niet weten. Er is wel vis gevangen, maar waar ik er vorig jaar 11 had, moest ik nu nagenieten van twee lossers…..

Met dank aan Mike voor zijn bijdrage
Robbert-Jan

Meer lezen en zien over deze dag?
 • Een verslag kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden.
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.Noorderpark / Ruigenhoek 04-01-2020

Een dag van "onmogelijke plekjes"
Met de geur van vuurwerk (hoe lang nog?) en oliebollen nog in de haren, konden we elkaar bij zonsopgang nog de mooiste vangsten toewensen voor 2020 op een van de vele parkeerplaatsen van het Noorderpark. 
Een aantal leden vist er wel eens zelf, maar nog nooit zijn we met de Roofvisgroep als geheel het Noorderpark ingetrokken. Gelukkig leent het gebied zich er wel voor. Het is weids, veel plekken om te starten, goed bereikbaar en vrij veel en gevarieerd water, dus je loopt elkaar niet snel in de weg.

Prutslootjes en heldere weteringen.
Het water is zeer verschillend. Ondiepe prutslootjes, een lange rechte heldere wetering, plassen van ca. 0.5-0.75m diep. Ondiep lopend kunstaas als Leen Toetjes, shads, spinners, toads vliegen over het water en elk hoekje wordt uitgekamd.
Mark weet al snel de eerste te halen uit een cappucinobruine sloot die vooral lijkt te bestaan uit takken en prut. De vis meet 64 cm. da’s een bak voor zo’n klein slootje!


Ook de andere sloten zijn – zij het met moeite - uiteindelijk productief, Tom haalt er een mooie 70’er uit, de aanbeten bij Nico en Berend resulteren net niet in een landing en Robbert-Jan komt met een kleintje van de nul af.
Ze komen wat medevissers tegen en de gezamenlijke conclusie is dat het toch wel wat taai is vandaag.

Het is kennelijk de dag van de onmogelijke plekjes…
Paul bewees dat. Toen na vele meters vissen langs een mooie brede toegankelijke poldersloot er zich nog steeds geen snoek had gemeld, werd het tijd om het eens op een onmogelijk plekje te proberen.
Zo'n plekje waar iedereen aan voorbij loopt met het idee: "hier kan toch nooit een snoek zitten". Na worp 4 hing hij, een dapper snoekje van 30 centimeter.
Toch was hij er blij mee, de tactiek van de "onmogelijke plekjes" had gewerkt!

Verderop liepen ze tegen een stuk sloot aan met duidelijk helderder water maar helemaal vol met waterplanten, zelfs tot aan het oppervlakte. Gek dat er nog zoveel planten stonden deze tijd van het jaar (januari).... en bijna onmogelijk om te vissen. Bijna onmogelijk, want dit bleek voor Paul opnieuw
een perfect "onmogelijk plekje" te zijn om het juist eens te proberen. Een ondiep lopende plug activeerde een wel erg achterdochtige (of ervaren) snoek, met veel geduld echter, en met slimme trucjes kon die uiteindelijk toch verschalkt worden.Hoe maak je het verschil.
Ook de collega vissers van Paul hadden opvallend veel succes op de onmogelijke plekjes. Hij zag Bart een behoorlijke snoek vangen in een afwatering van nog geen meter breed en even later ook nog eentje in een zanderig poeltje die voornamelijk werd gebruikt door honden om in te spelen. De hoofdsloot, een mooie brede sloot waar de meeste mensen hun geld op zouden inzetten, heeft verder geen snoek meer opgeleverd.
Dressuur?
Maak het verschil op zo’n visdag en probeer eens een “onmogelijk plekje”, je weet immers maar nooit…

De Gagelkoning.
Maar Tom werd de ongekroonde koning van de dag!
Naarmate ze verder de polder inliepen werd het water steeds ondieper. Enkele lossers en staartbijters verder besloten Tom, Mark, Robin, en Frans dieper water te zoeken bij Fort de Gagel.
Ze kwamen erachter dat de snoeken daar niet hard wilden werken voor hun eten. Grotere shads die langzaam over de bodem gevist werden bleken het juiste recept.
Bij aankomst ving Tom een snoek op de 13 cm firetiger shad.


Enkele worpen verder kreeg (alweer)Tom een snoeiharde aanbeet van een snoek die het bijna won van zijn slip. Robin en Mark schoten te hulp om de vis te landen.
Deze dame van 86 centimeter was zo zwaar dat Robin bijna het water in rolde toen hij het net optilde. In het smalle en steile grasstrookje naast de Gageldijk bleek het nog een hele kunst om de vis netjes te onthaken, op de foto te zetten en weer te laten zwemmen.


Enthousiast liepen ze nog het laatste stukje om het fort waar Tom een klein (maar wel zijn vierde!) snoekje ving en Robin een snoek en zelfs een brasem wist te haken. Na kort overleg mocht hij zijn (g)(m)eurende brasemnet toch nog meenemen in de auto van Frans. Tom en Mark sloten de dag af met een klein rondje Ruigenhoekse Polder waar Mark op de valreep zijn tweede snoek van 70 centimeter wist te landen.

Uiteindelijk komt het vaak op hetzelfde neer: de ochtend is vaak goed, de snoek laat zich verrassen en is nog niet alert, de eerste vissen komen snel en geven hoop. De late ochtend en de middag zakken in, maar uiteindelijk heeft iedereen wel z’n visje weten te vangen.

Robbert-Jan, met uitgebreide bijdragen van Paul en Tom
 
Meer lezen en zien over deze dag? 
 • Een uitgebreider verslag kun je HIER of onder de knop "Visdagverslagen" downloaden. 
 • Alle foto’s kun je bekijken in het foto album onder de knop “Foto’s” onder de tab “AUHV” bovenaan deze pagina.

Wil je nog meer visdagverslagen zien?
Een archief met tientallen visverslagen en foto's vind je in het menu hiernaast onder de kop Visdagverslagen

Interesse?

Wie nog niet eerder deelnam, maar geïnteresseerd is in de activiteiten van de AUHV Roofvisgroep, kan zich (gratis) laten registreren d.m.v. het contactformulier of door een e-mail te sturen. Het is van belang dat je geregistreerd wordt in ons bestand want uitnodigingen en bevestigingen voor onze activiteiten versturen we per e-mail.

Iedereen veel (roof)visplezier toegewenst!