Leren vissen
Je hebt de AUHV-VISpas, een mooie uitrusting en het weer is goed: op naar de waterkant! Maar dan begint het natuurlijk pas. Of je nu alleen gaat vissen of met iemand anders: je dient je altijd te gedragen als gast in de natuur en zorgvuldig met vis om te gaan. Elke sportvisser is een ambassadeur aan de waterkant! Hieronder vind je belangrijke informatie en een aantal tips:
Wetten en regels
Als sportvisser krijg je te maken met een aantal wetten en regels, bijvoorbeeld op het gebied van vereiste visdocumenten. Maar ook op het gebied van gesloten tijd aas- en vissoorten, minimummaten vissoorten en beschermde vissen. Indien je je niet aan deze regels houdt, kan dat een boete opleveren. Hierbij wordt ook samengewerkt met partijen als de NVWA, politie en Staatsbosbeheer
Bepalingen per 1 januari 2021
De AUHV heeft visvriendelijk en verantwoord vissen hoog in het vaandel staan. Dat is dan ook de reden dat per 1 januari 2021 voor de AUHV-wateren de verenigingsbepalingen als volgt zijn aangepast:
- Het gebruik van een onthaakmat is voor karpervissers verplicht gesteld. Voor roofvissers wordt het gebruik van harte aanbevolen.
- Tijdens het roofvissen dient men tevens een onthaak- en kniptang te bezitten en zo nodig te gebruiken.
- Het is verboden om tijdens het vissen een leefnet in het bezit te hebben en te gebruiken, met uitzondering van wedstrijden die bij de AUHV/ regionale wedstrijdcoördinatie zijn aangemeld en voorzien zijn van een wedstrijdtoestemming.
Bovenstaande bepalingen zullen in Visplanner.nl bij het AUHV-water worden toegevoegd en in de papieren AUHV-viswaterlijst en Gezamenlijke viswaterlijst.
Loodvrij vissen verplicht bij wedstrijden
Visserijwet en -regelgeving
Specialistengroepen
De AUHV heeft haar leden veel te bieden als het gaat om 'beter leren vissen'. Je kunt via onze diverse specialistengroepen en op onze jeugddagen leren vissen met de vaste hengel en met de werphengel. Je leert namelijk vooral goed vissen door het (met iemand) te doen.
Als gevorderde sportvisser kun je er kennismaken met verschillende vistechnieken, waarmee je gericht op
karper,
snoek, ruisvoorn of grote brasem kunt vissen. Een deel van onze gevorderde sportvissers groeit zelfs door naar de wedstrijdvisserij via onze
Wedstrijdgroep. Deze specialisten groepen maken specialistische visserij op een gezellige manier laagdrempelig voor iedereen.
Visles op basisschool
Om jeugd meer bij te brengen over de onderwaternatuur, vissoorten, verantwoord omgaan met vis en de regels, geeft de AUHV regelmatig vislessen op basisscholen (groep 7 en 8).
Onze speciaal opgeleide vismeesters bezoeken de basisscholen in onze provincie en verzorgen er een visles en een visexcursie. Zo maken bijna alle kinderen op de basisschool kennis met de sportvisserij als hobby en de hengelsportvereniging als leuke club om lid van te zijn.
Als je een JeugdVISpas hebt van de AUHV, ontvang je trouwens gratis 4x per jaar het Stekkie Magazine van Sportvisserij Nederland met allerlei mooie vistips, visverhalen en leuke weetjes. Meer informatie voor kids is te vinden op
www.stekkie.nl.
Vistechnieken
Als sportvisser is het belangrijk om de basics te leren van het sportvissen, maar ook om je technieken steeds te verfijnen. Niet alleen om meer te vangen, maar ook om zorgvuldig met vis om te kunnen gaan. Zo zou elke roofvisser de
kieuwgreep moeten kennen en elke karpervisser zou een onthaakmat moeten gebruiken.
Zulke zaken leer je tijdens de visles, maar ook tijdens onze evenementen van onze specialistengroepen. Daarnaast kun je hier veel online over vinden. Bekijk maar eens het
Youtubekanaal van Sportvisserij Nederland met honderden sportvisvideo's met tips & tricks.
Op
www.vissendoejezo.nl lees je heel veel tips & tricks over de diverse vistechnieken en het verantwoord vissen.