Veldhuizen 2016

Karperwedstrijd op Plas Veldhuizen 

Eindelijk was het dan weer zo ver, 24 juni werd de eerste karperwedstrijd bevist van de Utrechtse Karper Kampioenschappen 2016. Plas Veldhuizen kreeg zijn ontmaagding van onze karperboys en girls. Dit jaar doen er 9 koppels mee, waarbij er ook twee vrouwelijke deelnemers fanatiek mee vissen. Om 17:30 begon de loting en na het sjouwen en opzetten van de spullen de wedstrijd van start. De verwachtingen waren hoog gespannen en de vooruitzichten waren goed. Eind 2015 zijn er nog diverse schubkarpers bijgezet op Veldhuizen om het karperbestand te voorzien van vers bloed. Desondanks verliep de eerste avond rustig qua vangsten, pas in de nacht liet de eerste karper zich verschalken. 
 
Rond een uur of 4 in de nacht van vrijdag op zaterdag werd de eerste schubkarper van 9.5 kg gevangen door het koppel Korll en Gerwig. Anderhalf uur later was het ook raak op stek 9 Kraa en Koppen een schubkarper van 4,9 kg. Eigenlijk staat dit koppel altijd wel garant voor een aantal karpervangsten, een bijzondere prestatie. Alleen zullen ze dit jaar het evenement op hun naam schrijven? 


 
Zaterdag rond het middaguur wisten ook de kampioenen van de eerste Utrechtse Karper Kampioenschappen(van Genderen en van Gelder) op stek 8 hun eerste spiegelkarper te vangen van 9.6 kg. Vanaf dit moment lieten de karpers zich goed zien en begon het op diverse stekken te lopen.De mannen van stek 1 Schalk en de Keijzer waren nu aan de beurt. Zij wisten een mooie schubkarper van 9.8 kg te vangen. Het koppel Hagebeuk en van Beest lieten op stek 4 dit niet aan zich voorbij gaan, een schubkarper van de laatste uitzetting werd op 4.7 kg gevangen. 


Rond 17.30 werd de grootste karper van de wedstrijd gevangen door van Genderen en van Gelder een spiegelkarper van 12.9 kg. Hiermee verstevigden ze hun koppositie. Na een paar uurtjes rust werd er weer rond 22.15 een schubkarper gevangen op stek 9 dit maal woog de vis 6.2 kg. Op stek 1 kregen ze weer een volle fluiter, maar deze vis zwom zich helaas vast. Franklin bedacht zich echter geen moment en ging te water met het schepnet. Wonder boven wonder wist hij de schubkarper van 5.1 kg alsnog binnen te halen. Uiteindelijk bleek deze miraculeuze vangst niet genoeg om het koppel op stek 8 van hun plek te stoten. Een groot gedeelte van het karperbestand hield zich op rond stek 8 en 9. Van Genderen & van Gelder vingen een schubje van 2.8 kg. 


 
Rond middernacht werd er weer een karper gevangen op stek 1 deze schubkarper woog 6.4 kg. De verdere nacht verliep rustig, maar het azen begon weer om 6 uur ’s ochtends. Op stek 9 werd een schubkarper van 3.4 kg gevangen, gevolgd door twee karpers op stek 8(schubkarper van 3 kg en een spiegelkarper van 9.3 kg). De laatste vis van deze wedstrijd kwam weer van stek 9 en dit was gelijk de kleinste vis van de wedstrijd, een schubkarper van 2.5 kg. 


Qua karpervangsten was dit de veruit de beste wedstrijd ooit. Wel is gebleken dat het vissen van wedstrijden op Veldhuizen speciale aandacht verdient. Het leek de organisatie een goede mogelijkheid om aan te tonen dat de karpervisserij goed in een woonwijk kan en juist de oren en ogen aan de waterkant zorgen voor minder vandalisme. Niet onbelangrijk aangezien er in Veldhuizen een aantal auto’s bewust zijn beschadigd het weekend voor de wedstrijd. Voor een aantal vissers was het niet duidelijk dat er een wedstrijd gaande was, ondanks de communicatie via flyers, Facebook en het clubblad. Het parcours zal daarom voortaan beter aangeduid worden met linten. Op bladzijde drie van de Gezamenlijke Lijst staat onder punt 10 dat u het parcours vrij dient te houden, dan wel vrij te maken. De organisatie wil de leden ook vragen om zich hieraan te houden en nogmaals melden dat er niet met auto’s door het gras heen gereden mag worden. 
 
Zondag de 26e was om 12 uur de wedstrijd afgelopen. Hierna ging iedereen weer inpakken en snel naar de plek van de loting. De eerste prijs een cadeaubon van Hengelsport Utrecht ter waarde van 150 euro ging naar het koppel van Genderen en van Gelder. De tweede prijs ook een cadeaubon van Hengelsport Utrecht ter waarde van 100 euro ging naar het koppel Schalk en de Keijzer. Daarnaast had Riverlandbaits nog een leuke boilieprijs voor de kleinste vis. Deze is gevangen door het koppel Kraa en Koppen. Op dit moment staat het koppel van Genderen & van Gelder al op een totaal van 37,6 kg in het totaal klassement. Wij kijken uit naar de volgende wedstrijd op 2 september bij de Haarrijnse Plassen!De stand is als volgt:

Koppel
Aantal karpers  
Totaalgewicht 
Van Genderen & van Gelder
537.6
Schalk & De Keijzer
420.3
Kraa & Koppen
316.9
Korll & Gerwig
9.5 
Hagebeuk & van Beest 
4.7
Overdevest & van Driel 
00
Lindaart & Scholten 
Westerveld & Witkamp 
Veenhof & Blankenstein
0