Jaarverslag 2020
terug naar overzicht
Zondag, 28 maart 2021
In ons jaar verslag 2020 lees je de belangrijkste zaken over onze vereniging van het afgelopen jaar.
De geplande ledenvergadering op 20 april kon vanwege wettelijke maatregelen niet doorgaan. Een nieuwe datum werd vastgesteld voor 16 november waarvoor een uitnodiging in het verenigingsblad werd geplaatst. Deze kon vanwege verlengingen van de wettelijke maatregelen eveneens niet plaatsvinden.
In het najaar is in samenwerking met Sportvisserij Nederland een
AUHV Jaarplan gemaakt, om aan de diverse overheden zichtbaar te maken waar de AUHV voor staat en aan werkt. Dit plan is naar de wethouders en gemeenteraadsleden van de gemeente Utrecht en Houten verzonden die sportvisserij in hun portefeuille hebben.
Om de sportvisserij in Utrecht uit de ‘dierenwelzijn-omgeving’ te halen en onder sport te laten vallen is de AUHV nu aangesloten bij Sport Utrecht en Sportpunt Houten, stichtingen die zich inzetten voor de belangen van sportverenigingen. Hiermee is de AUHV ook verzekerd van ondersteuning door NOC-NSF.
Leden
Het ledenaantal van de vereniging is in 2020 uitgekomen op 10.908 leden, een forse groei die ook landelijk zichtbaar is met een totale toename van 100.000 leden.
Bestuur
Het bestuur bestond aan het begin van 2020 uit voorzitter S. (Simon) Dekker, secretaris C.J. (Jim) van de Burgt, penningmeester H.G. (Henny) Ederveen en de bestuursleden M. (Martin) Hoorweg, G. (Gerard) Raaphorst, F.J.P. (Fred) van Schaik, R. (Robin) Blokhuijzen,
E. (Edward) Broekhuizen en L.J. (Leo) Harmsen.
He bestuur kwam in 2020 4 keer bij elkaar vanwege de wettelijke maatregelen. De voortgang werd gewaarborgd door beperkte bijeenkomsten.
Visserijland
Sportvisserij Nederland is bezig om een andere bestuurlijke organisatiestructuur op te zetten. Hiervoor zijn besprekingen met o.a. personeel en federatiebesturen gehouden; de geplande gesprekken met hengelsportverenigingen zijn door de omstandigheden uitgesteld.
Door de
Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland en het Ministerie is een
“Green Deal” afgesproken, die inhoudt dat er vanaf 2027 niet meer met loodgewichten gevist mag worden. Het bestuur van waterschap De Stichtse Rijnlanden heeft besloten dat in hun gebied versneld loodvrij gevist moet worden. Hiervoor is bepaald dat er bij wedstrijden en evenementen in AUHV-viswater er niet meer met lood gevist mag worden.
Vanaf half maart tot einde jaar 2020 werden alle geplande wedstrijden, evenementen en activiteiten gecancelled, waaronder de Nationale Jeugdhengeldag (laatste zaterdag in mei) en de
Zomerviskaravaan voor de jeugd.
In samenwerking met Sportvisserij Nederland is er een pilot gedaan met
Team SVET (Sport Voor Een Toekomst) om deelnemers afleiding te laten vinden door sportvissen.
SVET is een vrijwilligersorganisatie van ervaringsdeskundigen die voor kwetsbare burgers van Utrecht sport- en beweegactiviteiten aanbiedt. Deelnemers kampen vaak met dak- of thuisloosheid, verslavingsproblematiek, stevige ggz-klachten of mildere klachten, zoals depressie of burn-outs.
Viswaterbeheer
Er is overleg geweest met initiatiefnemers voor een zonnepark op en rond de HDSR-rioolwaterzuivering aan de Mijewetering in Leidse Rijn. Er worden panelen geplaatst op het water, waarbij ook de invloed hiervan op de visstand door Sportvisserij Nederland is bekeken. Voor de vissers is in overleg op de oostelijke oever ruimte om te vissen bedongen.
Strijkviertel
Met
Recreatieschap Stichtse Groenlanden is de proef voor het nachtvissen op Plas Strijkviertel omgezet in een overeenkomst voor 3 jaren. De AUHV heeft visvriendelijk en maatschappelijk verantwoord vissen hoog in het vaandel staan. Dat is dan ook de reden dat per 1 januari 2021 voor de AUHV-wateren de verenigingsbepalingen zijn aangepast.
Controle
De AUHV Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) hebben 2.170 controles gedaan waarbij er 117 waarschuwingen en 55 processen-verbaal zijn gegeven. Het contact met andere controle-instanties Politie, RUD, NVWA verloopt steeds beter en samenwerking wordt ook vanuit hen gezocht.
Vanuit het
Utrechts Landschap mag een (voormalig AUHV) Boa incidenteel ook voor de AUHV controleren.
Er zijn nog steeds
vacatures voor Boa’s bij de AUHV, er zijn wel geïnteresseerden maar helaas lukt het nog niet om de vacatures op
te vullen.
De specialistengroepen hebben dit jaar helaas weinig tot niets kunnen organiseren.
Promotie
Met Publishing House, uitgever van onder andere het tijdschrift Beet, is een overeenkomst gesloten voor de productie van ons verenigingsblad Hengelsport rond de Domstad. Het magazine zal voortaan 2x per jaar verschijnen, in combinatie met digitale nieuwsbrieven, die vier keer per jaar naar leden en relaties zullen worden verzonden.
Blauwe Vogels
De donaties die gegeven werden voor ondersteuning van activiteiten van de gehandicapte kinderen van de Blauwe Vogel bedroegen in
2020 € 2.451, iets minder dan in 2019. De donaties nemen helaas al jarenlang geleidelijk af. De donatie voor de Stichting Blauwe Vogel ‘74 wordt o.a. gebruikt om een deel van de zwembadhuur van te betalen.
Hiervoor bedanken zij de leden.