Sportvissers vissen vaker met loodalternatieven
terug naar overzicht
Woensdag, 27 november 2024
Een deel van de sportvissers maakt nog steeds gebruik van lood om de vislijn te verzwaren. Vanwege het besef dat lood giftig is en onwenselijk in het milieu wordt wel steeds meer gebruik gemaakt van alternatieven voor lood, zoals steen, glas, beton en ijzer. Het gebruik van loodalternatieven is in de afgelopen vijf jaar in zoet water van 2% naar 14% en in zee van 6% naar 19% gestegen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is uitgevoerd door het Centrum voor Visserij Onderzoek en Wageningen Marine Research.
Het absolute aantal sportvissers dat in een jaar wel eens met een loodvervanger heeft gevist is gestegen van 116.000 in 2017 naar 311.000 in 2021. Sportvissers die met loodvervangers vissen geven aan dat milieu en gezondheid daarvoor de belangrijkste redenen vormen (61%). De groep die (nog) geen loodalternatieven gebruikt gaf vooral aan dat ze loodalternatieven niet kennen of er geen mening over hebben (49%).
De geschatte totale hoeveelheid loodverlies in zout water ligt tussen de 23 -70 ton, in zoet water is dit 3 - 8 ton in 2022-23. Een van de belangrijkste redenen dat er nog geen duidelijke conclusies te trekken valt in de trend in het totale loodverlies is, naast de grote betrouwbaarheidsmarges, de forse toename in de populariteit van het sportvissen in Nederland in de afgelopen jaren en de daarmee gepaard gaande stijging van het aantal sportvissers.
Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij
De resultaten zijn afkomstig uit het tweejaarlijkse onderzoek naar het gebruik van lood en loodvrije producten door sportvissers. Dit wordt uitgevoerd door Wageningen Marine Research en het Centrum voor Visserij Onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De resultaten worden gebruikt om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het loodgebruik door sportvissers en die te toetsen aan de ambities van de Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij loodvrij. Deze overeenkomst heeft als doel om de sportvisser te informeren over loodalternatieven en het gebruik hiervan te stimuleren en loopt tot eind 2024.
De samenwerkingspartners, de ministeries van LVVN, I&W en VWS, de Unie van Waterschappen en Sportvisserij Nederland hebben de ambitie om het gebruik van lood binnen de sportvisserij volledig af te bouwen en willen hun samenwerking na dit jaar voortzetten. Met de samenwerking zetten ze in op het zo snel mogelijk realiseren van een loodverbod voor visgerei in Europees verband. De partners zien zo’n Europees verbod als de beste manier om het loodgebruik in de sportvisserij af te bouwen, omdat lood anders alsnog via buurlanden ons land in komt.