Voor diverse jeugdactiviteiten maakt de AUHV gebruik van enkele zeer gedreven en professionele jeugdbegeleiders. Denk aan de jaarlijkse Nationale Jeugdhengeldag.
Voor de certificering als Jeugdbegeleider verwacht Sportvisserij Nederland dat je de Cursus Jeugdbegeleiding met goed gevolg hebt afgelegd. Van een Vismeester verwacht Sportvisserij Nederland dat je als cursist na de Cursus Jeugdbegeleiding:
- deelneemt aan de Cursus Vismeester,
- een praktijkstage (zelf een visles geven) met goed gevolg aflegt,
Zowel jeugdbegeleiders als vismeesters dienen voor certificering een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van maximaal één jaar oud toe te sturen.
De AUHV neemt in dit kader uiteraard geen risico en neemt graag haar verantwoordelijkheid. Om die reden heeft de AUHV samen met de jeugdbegeleiders de afgelopen tijd VOG's aangevraagd bij de gemeente. Inmiddels zijn de meeste al binnen en de rest zal hoogstwaarschijnlijk zeer binnenkort ook opgestuurd worden.
Waarom een VOG?
Seksueel misbruik van jeugdigen komt binnen verenigingen zelden voor, maar als het voorkomt heeft het een grote impact op de slachtoffers, maar ook op de omgeving (bijvoorbeeld de vereniging).
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt aangevraagd door de vereniging. De betrokken vrijwilliger levert de aanvraag in bij de gemeente, waarbij hij zich moet legitimeren. Hierna zal het ministerie van Justitie een verklaring afgeven (of niet wanneer de betrokken persoon in het verleden veroordeeld is geweest voor een zedendelict).
De VOG geeft dus geen garantie dat een vrijwilliger in de toekomst geen zedendelicten zal plegen. Wanneer iemand echter in het verleden voor een dergelijk feit is veroordeeld, kan een vereniging deze persoon beter niet laten werken met jeugdigen. De kans op recidive (herhaling van de fout) bij een zedendelinquent is groot. Een vereniging kan aansprakelijk worden gesteld, wanneer een vrijwilliger ontucht pleegt met een van de leden, zeker wanneer dit voorkomen had kunnen worden.