Met een uitstekende visstand, ontelbare visstekken en zeer uiteenlopende sportvismogelijkheden mogen we de Lek met recht een sportviswalhalla in de regio Utrecht noemen. En ook in de wintermaanden en bij hoog water is er prima vis te vangen. In dit stuk enkele Lektips, inclusief video's!
De Lek is een Nederlandse rivier die vanaf Wijk bij Duurstede de voortzetting vormt van de Nederrijn en zich bij Kinderdijk verenigt met de Noord: als Nieuwe Maas zet de rivier zich in westelijke richting voort. De lengte bedraagt 62 kilometer en de rivier loopt onder meer langs Culemborg, Vianen, Ameide, Lexmond en Nieuwegein.
Feedervissen op de Lek
Voor de feedervissers onder ons staat hieronder een superhandige video met tips van Ed Stoop voor beginnende en ervaren feedervissers. Daarnaast lees je hier (pdf) een interessant artikel over ijskoud feedervissen, met effectieve montages, aastips en meer.
Check de video 'Vraag het aan Ed - feedervissen':
Korstvissen op winde in de Lek
Verder vind je hieronder een interessante video eveneens met Ed, die de techniek van het korstvissen op winde haarfijn uitlegt. Deze sterke en explosieve vis houdt zich doorgaans het hele jaar tussen de kribvakken op, maar laat zich met name in de maanden mei tot en met september uitstekend vangen. Dan wordt de vis actiever en aast vaker aan het wateroppervlak. In de koude wintermaanden loont het de moeite om voor witvis de havens op te zoeken. Daar trekt witvis vanwege de wat hogere watertemperatuur in.
Check de video: Vraag het aan Ed - vissen op winde
Prachtig roofvisbestand
Ook roofvissen kan het hele jaar door op de Lek. De rivier biedt werkelijk een prachtig bestand aan snoek, snoekbaars, baars en roofblei. Die laatste vang je prima vanaf de kant, zolang je de stilstaande plekken en vaargeul vermijdt. De roofblei houdt namelijk van (sterk) stromend water en vind je dus veelal in de stroomnaden.
Check de tekening hieronder voor een indruk van hoe doorgaans de stroming in kribvakken loopt. De bovenste, dikke pijlen geven de vaargeul weer.
Baars en snoekbaars zijn in de Lek ook uitstekend diagonalend vanaf de kant te vangen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een wat langere hengel (vanaf 2,70 meter), een dunne gevlochten lijn en een shad met loodkop die je langzaam over de bodem binnentikt. Eventueel kun je kiezen voor een stalen, titanium of fluorocarbon onderlijn om aanbeten van snoeken te kunnen verzilveren.
Let op dat je bij het vissen met shads over de bodem de lijn strak houdt en de shad steeds langzaam laat afzinken naar de bodem. Dat is namelijk het moment dat je aas veelal gepakt wordt door baars of snoekbaars. Deze visserij is (buiten de gesloten tijd) het hele jaar door te beoefenen. En vergeet niet om de laatste paar slagen snel in te draaien, zodat je je kunstaas niet verspeelt tussen de stenen.
Als bootvisser heb je voor wat betreft stekken meer mogelijkheden dan vanaf de kant. Trollen (kunstaas slepen achter de boot), verticalen over de bodem en werpend vissen zijn methodes die zich lang en breed bewezen hebben op de Lek en allemaal veel en grote vis op kunnen leveren. Bij het verticalen levert vaak de overgang van troebel naar helder water bonusvissen op, evenals de diepere gaten of uitlopers die in verbinding met de rivier staan.
Het devies bij trollend vissen: groot aas levert vaker grotere vissen op. En als het slepend niet lukt, varieer dan je techniek vooral eens door de kanten vanuit de boot werpend af te vissen. Trollen met licht materiaal en zeer kleine plugjes die tot maximaal drie meter duiken, zoals de Salmo Hornet, levert regelmatig veel en grote Lekbaarzen op.
Viswater en trailerhellingen overzicht
Langs de Lek vind je verschillende gratis en betaalde trailerhellingen om je boot te water te laten. Kijk hier voor een overzicht met viswater en trailerhellingen. Let op: een groot deel maar helaas niet al het water van de Lek (bijvoorbeeld bij Schoonhoven) staat in de Landelijke Lijst van viswateren of de AUHV-viswaterlijst. Daar mag je als AUHV-lid niet zonder meer vissen. Kijk voor een actueel overzicht op www.visplanner.nl.
Kortom: op naar de Lek!
Bron: Hengelsport rond de domstad - maart 2012